Ξορκίζει την εργασία ανηλίκων η Μιχαηλίδου
600 παιδιά άνω των 15 ετών διαβιούν σε ιδρύματα
«Θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα παιδιά που βρίσκονται στα Ιδρύματα. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν θύματα εκμετάλλευσης και φτηνής εργασίας». Αυτή ήταν η τοποθέτηση της Δόμνας Μιχαηλίδου, στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Προστασία, που εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας, θέλησε με αυτό τον ξεκάθαρο τρόπο να «ξορκίσει τα δαιμόνια». Άλλωστε, είχε προκληθεί σάλος εδώ και περίπου ένα μήνα, από την αρχική είδηση ότι προετοιμάζεται διαδικασία μετάβασης, παιδιών από ιδρύματα, ηλικίας 15 ετών και άνω, σε εργασίες στα ξενοδοχεία όλης της χώρας. Οι διαμαρτυρίες από συνδικαλιστικούς συλλόγους, αλλά και παρατάξεις, ότι «υποκρύπτεται μαύρη εργασία», ή υποαμειβόμενη απασχόληση, με ότι αυτό σημαίνει για την εκμετάλλευση αυτών των παιδιών.
Η κυρία Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι η εν λόγω διαδικασία, βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. «Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή της Unicef και του Εθνικού Συμβουλίου Υιοθεσίας και Αναδοχής για να καταθέσουν τις προτάσεις τους», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο. Είναι ολοφάνερο ότι από το σκέλος των προτάσεων, μέχρι εκείνο της πλήρους εφαρμογής τους, υπάρχει απόσταση που πρέπει να διανύσει η Πολιτεία.
Σε κάθε περίπτωση, έγινε γνωστό ότι προσεγγίζουν τα 600, τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία. Είναι δηλαδή άνω των 15 ετών και διαβιούν σε Ιδρύματα όλης της χώρας. Με τη διαδικασία της ημι-αυτόνομης διαβίωσης, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, γίνεται ένα «πρώτο βήμα», ώστε να καταστεί εφικτή η αποϊδρυματοποίηση αυτών των παιδιών. Το πρόγραμμα θα εστιάσει στη δημιουργία χώρων διαμονής στο κέντρο της πόλης, όπου θα μπορούν να μεταφερθούν τμηματικά τα παιδιά αυτά. Στη συνέχεια θα υπάρχει κοινωνική λειτουργός, όπου θα ελέγχει τη διαδικασία και θα καθοδηγεί τους συμμετέχοντες στη διαδικασία, για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.