Ξεκινούν οι αιτήσεις για επιδότηση έως 60% στα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Δικαιούχοι, προϋποθέσεις

Στις 15 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα χρηματοδότησης για φωτοβολταϊκά συστήματα έως 10 kW για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας από την Κοζάνη όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην περιοδεία που πραγματοποίησε στη ∆υτική Μακεδονία.

Το ύψος της επιδότησης αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να φτάσει το 60% µε τον πρώτο κύκλο αιτήσεων να "αγγίζει" τα 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιες ακριβώς δαπάνες θα επιδοτούνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα όσον αφορά το net-metering των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς ακόμη δεν έχει βγει ο οδηγός του προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του agronews "αυτό πάντως που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες και µένει  να επιβεβαιωθεί είναι πως για τους αγρότες δεν θα επιδοτούνται οι µμπαταρίες, µε την επιδότηση να αφορά τη µμελέτη, την τοποθέτηση και την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ακόμη µμάλιστα δεν έχει επιβεβαιωθεί αν οι δαπάνες εξοπλισμού θα είναι εντός του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση δαπάνες για αγορά και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων θα επιδοτούν και τα Σχέδια Βελτίωσης (εντός Μαρτίου οι αιτήσεις) σε κατ’ επάγγελμά και Νέους Αγρότες. Μάλιστα, αίτηση για την επιδότηση της σχετικής δαπάνης µμπορούν να κάνουν και δικαιούχοι των περασμένων Σχεδίων (προκήρυξη 2017). Εφόσον η επιλέξιμή επένδυση σε ΑΠΕ υπερβαίνει το 15% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου που καταθέτει, τότε ο ενδιαφερόμενος θα λάβει και 12 µόρια.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram