Ξεκίνησε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ευρωπαίων ηγετών και Ζελένσκι

Ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) η τηλεδιάσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες, που έχουν συγκεντρωθεί στο Βερολίνο. Την έναρξη της διαδικτυακής συνόδου κορυφής ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Η επικοινωνία αυτή θεωρείται προάγγελος της συνάντησης που θα έχουν την Παρασκευή στην Αλάσκα ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συζήτησης, θα ακολουθήσει και νέα τηλεδιάσκεψη του Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες, χωρίς τη συμμετοχή του Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους του να ασκήσουν πιέσεις στη Μόσχα, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε εξαπάτηση εκ μέρους της Ρωσίας και να διασφαλιστεί μια δίκαιη ειρήνη.
«Θα πρέπει να ασκήσουμε πίεση στη Ρωσία για να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη ειρήνη. Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία της Ουκρανίας και των εταίρων μας για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε εξαπάτηση από την πλευρά της Ρωσίας», σημείωσε ο Ζελένσκι μέσω Telegram.
«Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να δώσουν τέλος στον πόλεμο», πρόσθεσε, μιλώντας από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο.
Ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στη συνάντηση περιλαμβάνονται ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους «καλούς ανθρώπους» που «θέλουν να καταλήξουμε σε συμφωνία» για το ζήτημα της Ουκρανίας.
Από την πλευρά της, η Μόσχα υποβάθμισε τη σημασία της τηλεδιάσκεψης, χαρακτηρίζοντάς την «ασήμαντη».
- 48 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 1 ώρα πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου


















