Ξεκινά η χρηματοδότηση των μελετών για τον ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία
Τι ανακοίνωσαν Μητσοτάκης, Δήμας και Ταχιάος


Τη χρηματοδότηση των μελετών για την επέκταση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) έως τη Σητεία ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών, Χρίστος Δήμας, κατά την εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του τμήματος Ηράκλειο – Χανιά. Ο Υπουργός αναγνώρισε τη συμβολή και την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα κάνοντας λόγο για «μια σημαντική μέρα για την Κυβέρνηση».
Δείτε επίσης: Πανελλαδικές: Για ποιους μαθητές εξετάζεται ειδική μοριοδότηση για εισαγωγή στα ΑΕΙ
Ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια προσωπική του δέσμευση που γίνεται πράξη, ανέφερε ότι τα τμήματα από Χερσόνησο έως Άγιο Νικόλαο θα ολοκληρωθούν έως το 2027. Παράλληλα, κάλεσε σε συνεργασία τις τοπικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα πιθανά εμπόδια, τονίζοντας τη σημασία του έργου σε πανκρητικό επίπεδο
Αναφερόμενος στο κομμάτι Παχειά Άμμος – Σητεία, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσει άμεσα, ώστε ο ΒΟΑΚ να συνδέσει πλήρως την Κίσσαμο με τη Σητεία. Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον υψηλό αριθμό τροχαίων ατυχημάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη προσωρινών αλλά ουσιαστικών μέτρων οδικής ασφάλειας.
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, μίλησε για τη μετάβαση σε μια νέα, απαιτητική φάση υλοποίησης, καλώντας σε ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Όπως σημείωσε, το έργο δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση, αλλά στην Κρήτη, ενώ επανέλαβε ότι εξετάζονται θετικά τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του διαλόγου.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική, καθώς το έργο – που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» των υποδομών του νησιού – μπαίνει στην τελική ευθεία. Τόνισε την ανάγκη να καλυφθεί το σύνολο της Κρήτης από την Κίσσαμο έως τη Σητεία και κάλεσε την Κυβέρνηση να τηρήσει τη σχετική δέσμευση.
Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργου Περιστέρη, ο οποίος υπογράμμισε ότι, χάρη στις εντατικές προσπάθειες, η υπογραφή της παραχώρησης έγινε εφικτή στις 9 Μαΐου, όπως είχε προαναγγελθεί. Επιβεβαίωσε επίσης την ενσωμάτωση της προαίρεσης για το τμήμα Χανιά – Κίσσαμος χωρίς ανάγκη επαναδημοπράτησης.
Την προηγούμενη ημέρα, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών επισκέφθηκε εργοτάξια του ΒΟΑΚ, όπου ο Υπουργός Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Νίκος Ταχιάος και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Αναγνώπουλος ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εργασιών.
Το έργο του ΒΟΑΚ αναμένεται να μεταμορφώσει την Κρήτη, ενισχύοντας την ασφάλεια, τη συνδεσιμότητα και την ανάπτυξη του νησιού, αποτελώντας σημείο αναφοράς για το μέλλον της τοπικής κοινωνίας.