Βρούτσης: Ενισχύεται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας

Δηλώσεις του υπ. Εργασίας
Σε τρεις άξονες συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας τον σχεδιασμό του, για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Σε τρεις άξονες συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας τον σχεδιασμό του, για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή της στη νομιμότητα στην αγορά εργασίας, μέσα από την ενεργή στήριξη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, τη συνεχή αναβάθμιση του αυτόνομου ρόλου του Επιθεωρητή και τη σταθερή ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό του σώματος».

Σύμφωνα με τα δεδομένα:

  • από τον Νοέμβριο 2019 έως το τέλος Μαΐου 2020, στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχουν τοποθετηθεί 52 νέοι υπάλληλοι με την ολοκλήρωση του Α΄ κύκλου κινητικότητας
  • αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα η διαδικασία πρόσληψης, μέσω ΑΣΕΠ, 53 νέων θέσεων (ΠΕ, ΤΕ) μόνιμου προσωπικού
  • στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2021, έχουν εγκριθεί για το Σ.ΕΠ.Ε. επτά θέσεις, ενώ, μέσω του Β΄ κύκλου κινητικότητας, θα καλυφθούν επιπλέον 15 νέες θέσεις
  • το διάστημα 2020-2021, το Σ.ΕΠ.Ε. θα έχει ενισχυθεί με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές

Εκτός από την ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε. με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι προχωράει για πρώτη φορά και στον εξοπλισμό των επιθεωρητών του Σ.ΕΠ.Ε. με 500 ειδικές φορητές συσκευές (tablets), προκειμένου να αναβαθμίσει και να διευκολύνει την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού έργου τους.

Τα νέα τεχνικά μέσα (tablets), που θα τους διαθέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και η επερχόμενη αναβάθμιση του Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ 1" σε "ΕΡΓΑΝΗ 2", θα επιτρέψει στους ελεγκτές τον ταχύ, ασφαλή, αποτελεσματικό και, κυρίως, επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων του εργαζομένου στην επιχείρηση την ώρα του ελέγχου.

Παράλληλα, αξιοποιώντας πλήρως τις εφαρμογές του ΟΠΣ ΣΕΠΕ και λαμβάνοντας τα στοιχεία απασχόλησης της επιχείρησης από το Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ", ο κάθε Επιθεωρητής θα μπορεί να διαμορφώσει επιτόπου, ηλεκτρονικά το δελτίο ελέγχου, εισάγοντας τα ευρήματά του τη στιγμή του ελέγχου και όχι με την επιστροφή του στο γραφείο του.

 

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση:

«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αναβαθμίζεται, εκσυγχρονίζεται και δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Όλες οι διοικητικές διαδικασίες ψηφιοποιούνται σταδιακά και οι Επιθεωρητές θα έχουν online πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και του ΣΕΠΕ (ΕΡΓΑΝΗ και ΟΠΣ ΣΕΠΕ) και, συνεπώς, πλήρη εικόνα της επιχείρησης και των εργαζομένων κατά τη στιγμή ακριβώς της διεξαγωγής των επιτόπιων ελέγχων.

Με αυτόν τον τρόπο, αναβαθμίζεται κατακόρυφα η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ελέγχων και το λειτουργικό έργο των Επιθεωρητών, ενώ με την επιτόπια καταχώριση και ηλεκτρονική κοινοποίηση των δελτίων ελέγχου απελευθερώνεται πολύτιμος διοικητικός χρόνος και εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι.

Στην αποτελεσματικότητα του ΣΕΠΕ θα συντελέσει σημαντικά και η επερχόμενη αναβάθμιση του Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ 2" (ψηφιακό ωράριο, κάρτα εργαζομένου, κτλ), καθώς οι έλεγχοι πλέον στην αγορά εργασίας θα είναι στοχευμένοι και θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά αμέσως.

Παράλληλα, στο διάστημα 2020-2021, το ΣΕΠΕ θα έχει ενισχυθεί με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές. Σήμερα, προχωράμε και στη διάθεση 500 ειδικών tablets για τους επιθεωρητές για την ποιοτική αναβάθμιση του έργου τους.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση και προσήλωση για την  καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους ορισμένων εργοδοτών και τη συνεπή εφαρμογή τόσο των γενικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας όσο και των έκτακτων μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους».

Διαβάστε επίσης:

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram