Βρήκαν 62.400 "ξεχασμένες" συντάξεις
"Βόμβα" το θέμα της παράλληλης ασφάλισης
Στις αρχές Ιανουαρίου, με τον ανασχηματισμό να βρίσκεται «προ των πυλών», ο e-ΕΦΚΑ βρέθηκε «μια ανάσα» από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πρόβλημα στη λειτουργία του μεγαλύτερου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είχε εντοπιστεί και τότε υπήρξαν εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου, ότι θα βοηθούσε αν αναλάμβανε τη λειτουργία του απευθείας ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Τελικά, επικράτησε η… σωφροσύνη καθώς κατάλαβαν στην Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί ο βασικός εκφραστής της Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, να αποτραβηχτεί από το υπουργείο Εργασίας και έτσι ο e-ΕΦΚΑ παρέμεινε στη θέση του.
Αυτός που απομακρύνθηκε ήταν ο Γιάννης Βρούτσης, που «φορτώθηκε» την ευθύνη για το μπάχαλο του e-ΕΦΚΑ, κυρίως ως προς το σκέλος της απονομής συντάξεων. Στη θέση του ο Κωστής Χατζηδάκης, που μάλλον θα προτιμούσε να μην έχει τον «πονοκέφαλο» του e-ΕΦΚΑ για να διαχειριστεί.
Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, που το Μαξίμου προχώρησε στο επόμενο σχέδιο: Project manager από τον ιδιωτικό τομέα για να αναλάβει τις 360.000 εκκρεμείς κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ και ο Κωστής Χατζηδάκης να «παρακαλάει» να μην υπάρχουν και άλλοι «σκελετοί στην ντουλάπα» του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας. Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Παρασκευή και μένει να φανεί αν η τελική επιλογή θα βοηθήσει ώστε να αποσυμφορηθεί ο Φορέας από ένα μεγάλο βραχνά.
Ο νέος υπουργός Εργασίας, προφανώς και δεν αισθάνεται καθόλου βολικά, όταν ενημερώνεται για παράδειγμα από «τρίτους» και όχι από τον αρμόδιο διοικητή Χρήστο Χάλαρη, για το γεγονός ότι υπάρχουν άλλοι 62.400 συνταξιούχοι, που περιμένουν έως και πέντε έτη να λάβουν τα ποσά της παράλληλης ασφάλισης που δικαιούνται στη σύνταξή τους! Για μια δαπάνη που υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ και ο επικεφαλής του e-ΕΦΚΑ δεν είχε ενημερώσει τον πολιτικό του προϊστάμενο… Ασφαλώς και η έλλειψη του κατάλληλου λογισμικού για να απονεμηθούν οι συγκεκριμένες αυξήσεις στους ανωτέρω δικαιούχου, επιβαρύνουν τον κ. Χάλαρη και την ομάδα του, οι οποίοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Όλα αυτά, ενώ το Ταμείο μοιάζει «νεκρωμένο» εν μέσω πανδημίας, με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους να συρρέουν μαζικά στο υπουργείο Εργασίας καταθέτοντας τα παράπονά τους. Το τηλεφωνικό κέντρο του γραφείου του νέου υπουργού έχει «πάρει φωτιά» και επί της ουσίας, δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να καταγράφει τα προβλήματα, επιδιώκοντας πρώτα την κωδικοποίηση, για να επέλθει στη συνέχεια η επίλυσή τους. Προφανώς, η συγκεκριμένη πίεση φέρνει εκνευρισμό και γι’ αυτό καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι σε κλειστή σύσκεψη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο νέος υπουργός «άστραψε και βρόντηξε». Η θέση του κ. Χάλαρη κρίνεται ως επισφαλής και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί…