«Βόμβα» χρεών στον ΕΦΚΑ: Λίγοι οφειλέτες, τεράστια ποσά

Το συνολικό χρέος προς τον ΕΦΚΑ εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 50,6 δισ. ευρώ το 2025, καθώς στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μεταφέρονται πλέον υποχρεώσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο ΚΕΑΟ έχουν ήδη ενταχθεί οφειλές άνω των 31 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2025 προστίθενται επιπλέον χρέη, αυξάνοντας σημαντικά το συνολικό ποσό. Περίπου 1,46 εκατ. οφειλέτες έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 70% του συνόλου των οφειλετών, αλλά μόνο σε μικρό μέρος του συνολικού χρέους.
Αντίθετα, ένα μικρό ποσοστό οφειλετών με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνει δυσανάλογα μεγάλο μέρος των συνολικών οφειλών. Οι περισσότερες από αυτές τις οφειλές προέρχονται από παλαιότερα έτη, κυρίως πριν το 2010, γεγονός που δυσχεραίνει την είσπραξή τους.
Παρά τις ρυθμίσεις και τις εισπρακτικές ενέργειες, μεγάλο μέρος των χρεών παραμένει ανείσπρακτο, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών είτε επειδή πρόκειται για πολύ παλιές οφειλές με χαμηλή πιθανότητα είσπραξης.
| Κατηγορία | Στοιχείο |
|---|---|
| Συνολικό χρέος ΕΦΚΑ (εκτίμηση 2025) | 50,6 δισ. € |
| Χρέος ενταγμένο στο ΚΕΑΟ | 31 δισ. €+ |
| Κατώφλι μεταφοράς οφειλής στο ΚΕΑΟ | 5.000 € |
| Σύνολο οφειλετών | ~2,1 εκατ. |
| Οφειλέτες με χρέη έως 15.000 € | 1.464.877 (70%) |
| Ποσό που αντιστοιχεί σε αυτούς | ≈ 1,46 δισ. € |
| Οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. € | 2.904 |
| Χρέος οφειλετών άνω του 1 εκατ. € | ≈ 23 δισ. € |
| Χρέη προ του 2010 | Πάνω από 35% |
| Πιθανότητα είσπραξης παλαιών οφειλών | Χαμηλή |
- 4 λεπτά πριν Θα κάνει τελικά κόμμα ο Σαμαράς;
- 17 λεπτά πριν Βγήκαν τα έξι κριτήρια για να πάρετε 18.000 ευρώ
- 22 λεπτά πριν Πρώτη κατοικία: Πότε μπορεί να κινηθεί νομική διαδικασία απ’ τον πιστωτή- Ποια η εναλλακτική ρευστοποίησης
















