Τυφώνας Καλμάγκι: Τουλάχιστον 140 νεκροί στις Φιλιππίνες

Τραγωδία στις Φιλιππίνες, όπου ο τυφώνας Καλμάγκι άφησε πίσω του τουλάχιστον 140 νεκρούς και 127 αγνοούμενους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Το ακραίο καιρικό φαινόμενο προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές, ενώ πλέον κινείται απειλητικά προς το Βιετνάμ.
Σφοδρό πλήγμα στη νησιωτική επαρχία Τσεμπού
Η εθνική υπηρεσία πολιτικής προστασίας των Φιλιππίνων έχει επιβεβαιώσει 114 θανάτους, ενώ οι τοπικές αρχές στην επαρχία Τσεμπού κατέγραψαν άλλους 28, ανεβάζοντας δραματικά τον συνολικό απολογισμό.
Ολόκληρες περιοχές έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς, με δεκάδες κατοίκους να ανεβαίνουν στις στέγες των σπιτιών τους για να σωθούν από τα λασπώδη νερά που παρέσυραν οχήματα, φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια.
Ο Καλμάγκι σάρωσε το αρχιπέλαγος με ανέμους έως 205 χλμ/ώρα
Ο τυφώνας έφτασε στις Φιλιππίνες τη Δευτέρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), πλήττοντας αρχικά τα νησιά Ντιναγάτ και την περιοχή των Βισάγιας, με ανέμους που άγγιξαν τα 205 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων.
Στη συνέχεια, κινήθηκε δυτικά διασχίζοντας τη χώρα και πλέον κατευθύνεται προς το Βιετνάμ, όπου αναμένεται να φτάσει το βράδυ της Πέμπτης.
Οι αρχές εκεί βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.
Μαζικές εκκενώσεις και εκτεταμένες ζημιές
Περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προληπτικά, καθώς οι αρχές προειδοποιούσαν για ισχυρές βροχοπτώσεις και επικίνδυνες κατολισθήσεις.
Οι εικόνες από την πληγείσα επαρχία Τσεμπού είναι σοκαριστικές: κατεστραμμένα σπίτια, διαλυμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης και κάτοικοι που προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς καθαρό νερό ή τροφή.
Οι φτωχότερες περιοχές πλήττονται περισσότερο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο φτωχές περιοχές του αρχιπελάγους είναι εκείνες που δέχονται τα σκληρότερα πλήγματα κάθε φορά που ένας τυφώνας χτυπά τη χώρα.
Κάθε χρόνο, περίπου είκοσι τυφώνες ή τροπικές καταιγίδες πλήττουν τις Φιλιππίνες, αφήνοντας πίσω τους θύματα, καταστροφές και τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις.
- 12 λεπτά πριν Συντάξεις Ιουλίου 2026: Πότε μπαίνουν τα χρήματα – Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο
- 20 λεπτά πριν ΔΕΗ: Νέες ευκαιρίες εργασίας εκτός ΑΣΕΠ σε 7 ειδικότητες – Πού θα γίνουν οι προσλήψεις
- 1 ώρα πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους


















