Τσίπρας: Ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, αλλά να πάρει τις ψήφους τους
«Δεν μπορούμε να σας επιτρέψουμε να κρατάτε τη χώρα πίσω»
Την εκτίμηση του ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία που συνοδεύει την τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη, φανερώνει ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη επιθυμία να ορθώσουμε όλοι μαζί φράγμα απέναντι στην παρουσία και τη δράση των απογόνων του ναζισμού και του φασισμού, κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι χθες, μια μέρα πριν η κυβέρνηση φέρει τη «ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί», ο κ. Μητσοτάκης «εμφανίστηκε στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο, μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση», ενώ «καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στον φασισμό».
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «δεν είναι ανιστόρητος ο κ. Μητσοτάκης» και πως όλα τα γνωρίζει, «απλά ο καημός του δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό», αλλά «να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών». Είπε ότι ψαρεύει τόσο άτσαλα «στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που τον έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δύο χρόνια τώρα «άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα από τη φυλακή» και ότι αυτά τα έβλεπε η ΝΔ, «απλά δεν σας ενοχλούσε». Υποστήριξε πως στη ΝΔ πιστεύουν ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη «και την ταυτόχρονη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να πηγαίνουν προς τα εκεί». «Γι’ αυτό η χθεσινή παράσταση εθνικοφροσύνης, το πολιτικό φλερτ με τον κ. Καρατζαφέρη και η συνολικότερη μετατόπιση προς τα δεξιά», σχολίασε. Είπε ότι η ΝΔ το έχει πάρει τόσο δεξιά που στο τέλος θα κάνει αναστροφή, «ούτε οι ακροδεξιοί θα σας ψηφίσουν και θα χάσετε και το κέντρο», σημειώνοντας ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν πείθονται με τη θεωρία ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Μίλησε επίσης και για «ιστορικό λάθος» καθώς «απέναντι στην ακροδεξιά και στους νεοναζί δεν μπορεί να στεκόμαστε με όρους της τρέχουσας συγκυρίας», αλλά «η ανάγκη οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να ορθώσουμε μέτωπο, πρωτίστως ηθικό και πολιτικό, αλλά και νομικό, συνταγματικό». Καταλόγισε στην κυβέρνηση «ευτελισμό» αυτής της ανάγκης με πρόχειρους προεκλογικούς σχεδιασμούς και «παιχνίδια με τη φωτιά» επικίνδυνα για τη δημοκρατία. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ζούμε στην εποχή της απόλυτης αποθράσυνσης της ακροδεξιάς και των πρακτικών της», γιατί «στο συντηρητικό στρατόπεδο, η ηγεμονία της είναι πια αδιαμφισβήτητη» και γιατί, όπως τόνισε, «όσο οι θεσμοί υπολειτουργούν, όσο η εκτελεστική εξουσία γίνεται όλο και πιο αυταρχική, όταν η διαπλοκή και η διαφθορά γίνεται ενδημική, τότε η δημοκρατία συρρικνώνεται».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης επί μήνες «προσπαθεί να γλιτώσει, ισχυριζόμενος ότι είμαστε όλοι ίδιοι, ότι όλοι τα παίρνουμε, ότι όλοι είμαστε διεφθαρμένοι, χωρίς στοιχεία, χωρίς αποδείξεις, χωρίς τίποτα». Ανέφερε ότι «φιλοκυβερνητικές εφημερίδες» έκαναν τρεις εβδομάδες πρωτοσέλιδο «ότι ο Παππάς έπαιρνε σακούλες με χρήματα από τον Καλογρίτσα», ότι έκανε μηνύσεις και εξώδικα ο Ν. Παππάς και «έβγαλε μια διορθωτική ανακοίνωση η εφημερίδα Απογευματινή, ότι το πρωτοσέλιδό της δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια» και την έβαλε στις πίσω σελίδες. «Ποιος την είδε; Πέρασε η λάσπη στη κοινή γνώμη; Πέρασε. Δεν ακούμπησε, αλλά πέρασε», σχολίασε. Σημείωσε ότι αυτή είναι η συνταγή της ακροδεξιάς ανά τον κόσμο, «η ισοπέδωση, η εξίσωση προς τα κάτω όλων, ότι όλοι στην πολιτική είναι κλέφτες», «η καλλιέργεια στους πολίτες του αισθήματος ότι η δημοκρατία είναι πια διακοσμητική». Σημείωσε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα γιατί η δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι ο μοναδικός τρόπος για να πάνε τα πράγματα μπροστά. Είπε ότι αποδείχθηκε με τη μαζική προσέλευση στις κάλπες στις ΗΠΑ που «λυτρώθηκαν από τον Τραμπ», στη Βραζιλία που «απαλλάχθηκαν από τον Μπολσονάρο».
Τόνισε ότι η χώρα είναι παγιδευμένη και ότι «σήμερα στην Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά σε αυτή την ιστορική στιγμή που θα κληθούν οι πολίτες να αποδείξουν πόσο σημαντική αξία είναι για όλους μας η Δημοκρατία». Είπε ότι ισχυρή Δημοκρατία σημαίνει ισχυρούς θεσμούς, ισχυρό κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη παντού, στην οικονομία, την εργασία, την παραγωγή, ασφάλεια και προοπτική. «Δεν μπορούμε να σας επιτρέψουμε να κρατάτε τη χώρα πίσω, με τον φανατισμό και τον τυχοδιωκτισμό σας, να διογκώνετε τις ανισότητες, να σπέρνετε το διχασμό και την προπαγάνδα, να κάνετε mainstream τον ακροδεξιό πολιτικό λόγο, να τον ξεπλένετε, όπως και τόσους ακροδεξιούς πολιτικούς που φόρεσαν κοστούμι και σήμερα κάθονται στα υπουργικά έδρανα». Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτρέψει στην κυβέρνηση με τη στάση της «να ανοίγετε ξανά το δρόμο στους φασίστες και τους νεοναζί να εμφανιστούν ξανά ως δήθεν αντισυστημικοί».
Τόνισε ότι είναι καθήκον μας να μην επιτραπεί ποτέ ξανά «να γίνουν οι δρόμοι πεδίο βολής των νεοναζιστικών συμμοριών και η Βουλή αρένα των χρυσαυγιτών» και υπογράμμισε ότι εγγυητής γι’ αυτό είναι «η καθημερινή αντιφασιστική δράση και η συνείδηση κάθε δημοκρατικού πολίτη».
«Να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να συγκλίνουμε στις προτάσεις Αλιβιζάτου- Κοντιάδη»
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία που συνοδεύει την τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση, μπορεί «αντί να απομονώσει, να γιγαντώσει την ακροδεξιά και τους νεοναζί». Είπε ότι επιπλέον, «είναι μια συνταγματικά, εξαιρετικά προβληματική τροπολογία» και ρώτησε την κυβέρνηση: «Τι σας εμποδίζει να ορίσετε σαφώς στη διάταξη σε ποια κόμματα, ποιας ιδεολογίας, ποιας δράσης, ποιου είδους κίνητρα εμπεριέχουν οι εγκληματικές πρακτικές τους; Να τους ονοματίσετε. Τι σας εμποδίζει να περιγράψετε ρητώς τα ρατσιστικά και ναζιστικά κίνητρα των εγκλημάτων, όπως άλλωστε περιγράφονται και στον αντιρατσιστικό νόμο;». «Σας εμποδίζει το γεγονός ότι έχετε ενδεχομένως αρκετούς βουλευτές που δεν θα ψήφιζαν κάτι τέτοιο; Ή μήπως σας εμποδίζει ότι θέλετε μεν τον Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή εκτός νομιμότητας, αλλά δεν θέλετε τον χρυσαυγιτισμό εκτός νομιμότητας», πρόσθεσε.
Είπε ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει, ανοίγει τον δρόμο σε ένα τμήμα δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ, για το ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τόνισε ότι αφήνουν «ένα ανοιχτό παράθυρο διάπλατο, ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι ο νόμος που ψηφίσατε δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα ο οποιοσδήποτε δικαστής κρίνει ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος». Μίλησε για επαναφορά της θεωρίας των δύο άκρων από το παράθυρο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι «εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε πράσινο φως σε μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη». «Δεν πα να λένε ό,τι θέλουν τα παπαγαλάκια σας, εδώ δεν αναμετριόμαστε με τη προεκλογική συγκυρία, αλλά με την ιστορία», σχολίασε.
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο την προηγούμενη εβδομάδα μια εκδοχή νομοθετικής διάταξης «που διευκρινίζει σαφώς ώστε ο δικαστής να έχει σαφή εικόνα για ποιες περιπτώσεις να αποφασίζει: να στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές κόμματα η δράση των οποίων παραβιάζει τον αντιρατσιστικό νόμο ή που στελέχη ή και απλά μέλη τους έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα της συμμετοχής σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση, εφόσον έχουν τελεστεί με ρατσιστικό ή ναζιστικό κίνητρο».
Κάλεσε τη ΝΔ, αν αυτό δεν το αποδέχεται για δικούς της λόγους, να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα κοινής αποδοχής, «μην δίνετε όμως αυτήν την ευρύτατη διακριτική ευχέρεια και την ευρεία εξουσία στον ‘Αρειο Πάγο να προβαίνει σε πολιτικές κρίσεις». Τους ζήτησε «να μην καταστήσουν το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, παράγοντα του πολιτικού συστήματος, ανατρέποντας μια θεμελιώδη θεσμική και συνταγματική παραδοχή που ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά: ότι τα δικαστήρια δεν εμπλέκονται στην πολιτική αντιπαράθεση». Τους ζήτησε επιπλέον «να μην αφήνουν ανοιχτό δυνητικά το παράθυρο σε αυτόν τον ανιστόρητο συμψηφισμό των δύο άκρων».
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τη ΝΔ να κάνει ένα βήμα πίσω, «να κάνουμε και εμείς ένα βήμα πίσω και να καταλήξουμε σε μια τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των απογόνων της Χρυσής Αυγής στις εκλογές αλλά δεν αφήνει παράθυρο παρερμηνειών για ανιστόρητους συμψηφισμούς, δεν θα αναγορεύει τους δικαστές σε κριτές της πολιτικής, δεν θα έρχεται σε κατάφορη σύγκρουση με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος». Είπε ότι μια τέτοια σύγκλιση μπορεί να γίνει πάνω σε ήδη κατατεθειμένες προτάσεις στον δημόσιο διάλογο από έγκριτους συνταγματολόγους «που κάθε άλλο παρά μπορούν να κατηγορηθούν ότι είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ». Ζήτησε σύγκλιση πάνω στις προτάσεις Αλιβιζάτου, Κοντιάδη και άλλων, οι οποίες, όπως ανέφερε, αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές, κόμματος ή συνδυασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψήφιους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για πράξεις των άρθρων 187 και 187Α, δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ανέφερε ότι θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «κάνουμε ένα βήμα πίσω και περιμένουμε από εσάς, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποδείξετε ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει η σύμπτωση όλων των κομμάτων σε αυτή τη κρίσιμη ψηφοφορία», καλώντας τη ΝΔ να αποδείξει «έστω και στο παραπέντε» ότι ήρθε σήμερα στη Βουλή για να συμβάλει «στη συλλογική άμυνα μιας ολόκληρης κοινωνίας και των θεσμών της απέναντι στη νεοναζιστική εγκληματική συμμορία και όχι για να παίξετε με το μυαλό στους πρόσκαιρους εκλογικούς σχεδιασμούς, παιχνίδια που μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την δημοκρατία».