Τριπλασιασμός θανάτων στην Ευρώπη λόγω καύσωνα

Τριπλασιασμός θανάτων στην Ευρώπη λόγω καύσωνα

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Η ρύπανση που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη τριπλασίασε τον αριθμό των θανάτων από τον «σιωπηλά καταστροφικό» καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με νέα ανάλυση που καλύπτει δώδεκα μεγάλες πόλεις.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια επιδεινούμενη κρίση δημόσιας υγείας, η οποία παραμένει υποτιμημένη.

Εκτιμάται ότι περίπου 2.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν μεταξύ 23 Ιουνίου και 2 Ιουλίου, με 1.500 θανάτους να αποδίδονται άμεσα στην κλιματική αλλαγή, που έχει αυξήσει τη μέση θερμοκρασία και ενισχύει τα ακραία φαινόμενα.

Η πιο βαριά πληγείσα πόλη ήταν το Μιλάνο, με 317 από τους 499 θανάτους να αποδίδονται στην ανθρώπινη επίδραση στο κλίμα, ενώ ακολουθούν το Παρίσι και η Βαρκελώνη. Στο Λονδίνο καταγράφηκαν 273 θάνατοι, εκ των οποίων οι 171 σχετίζονται με την ανθρωπογενή υπερθέρμανση.

«Η μελέτη αποδεικνύει γιατί οι καύσωνες χαρακτηρίζονται ως “σιωπηλοί δολοφόνοι”», δήλωσε ο Μάλκολμ Μίστρι, επιδημιολόγος στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Ενώ λίγοι θάνατοι έχουν αναφερθεί επίσημα σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα χιλιάδες».

Η γρήγορη ανάλυση της ομάδας World Weather Attribution, αν και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες (peer review), βασίστηκε σε εδραιωμένες επιστημονικές μεθόδους και καταλήγει ότι τα δύο τρίτα των θανάτων οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι ήταν οι ηλικιωμένοι, καθώς το 88% των θανάτων λόγω κλιματικής αλλαγής σημειώθηκε σε άτομα άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η απειλή από την ακραία ζέστη είναι υποτιμημένη, καθώς οι περισσότεροι θάνατοι σημειώνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας — σε σπίτια και νοσοκομεία.

«Οι καύσωνες δεν αφήνουν πίσω τους μια εμφανή καταστροφή όπως οι πυρκαγιές ή οι καταιγίδες», σημειώνει ο Μπεν Κλαρκ, κλιματικός επιστήμονας από το Imperial College του Λονδίνου. «Οι επιπτώσεις τους είναι κυρίως αόρατες, αλλά καταστροφικές. Μια διαφορά μόλις 2 ή 3 βαθμών Κελσίου μπορεί να σημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο για χιλιάδες ανθρώπους».

Η μελέτη χρησιμοποίησε επιδημιολογικά μοντέλα για να εκτιμήσει τους θανάτους σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Μαδρίτη και η Ρώμη, συγκρίνοντάς τους με ένα υποθετικό σενάριο όπου ο άνθρωπος δεν είχε προκαλέσει την υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων ή της καταστροφής της φύσης.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα στοιχεία θνησιμότητας που χρησιμοποιήθηκαν στα μοντέλα τους φτάνουν μέχρι το 2019, και ενδέχεται να μην αποτυπώνουν πλήρως τις πιθανές προσαρμογές των πληθυσμών στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η κλιματική αλλαγή αύξησε τη θερμοκρασία κατά έως και 4°C σε κάποιες πόλεις, οδηγώντας σε επιπλέον 1.500 θανάτους. Η θνησιμότητα από τον καύσωνα αυτό ξεπέρασε άλλα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα με ανθρώπινο αποτύπωμα, όπως οι πλημμύρες που σκότωσαν 224 άτομα στην Ισπανία το 2024 και 243 σε βόρεια-δυτική Ευρώπη το 2021.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι περίπου 44.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τη ζέστη. Οι νέες εκτιμήσεις ότι 2.300 άτομα πέθαναν μέσα σε μόλις 10 ημέρες και σε 12 πόλεις, καταδεικνύουν ότι το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο.

Η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ ανακοίνωσε ότι ο Ιούνιος ήταν ο τρίτος θερμότερος παγκοσμίως, ενώ στο δυτικό τμήμα της Μεσογείου αναπτύχθηκε ένα «εξαιρετικό» θαλάσσιο κύμα καύσωνα. Η μέση θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή έφτασε τους 27°C, την υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Ιούνιο.

Το Copernicus διαπίστωσε επίσης μεγάλη αύξηση στις λεγόμενες “τροπικές νύχτες”, όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20°C, δυσχεραίνοντας τον ύπνο. Σε περιοχές της Ισπανίας καταγράφηκαν έως και 24 τροπικές νύχτες, 18 περισσότερες από τον μέσο όρο για τον Ιούνιο.

Η Σαμάνθα Μπέργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus, δήλωσε ότι οι ακραίες θερμοκρασίες στη Μεσόγειο ενίσχυσαν την ένταση του θερμικού στρες στην Ευρώπη:
«Σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται, οι καύσωνες θα γίνονται πιο συχνοί, πιο έντονοι και θα επηρεάζουν περισσότερους ανθρώπους».

Η οργάνωση Mercator Ocean, που διαχειρίζεται την υπηρεσία θαλάσσιας παρακολούθησης του Copernicus, διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα της Μεσογείου επηρεάστηκαν από θαλάσσια κύματα καύσωνα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν “ισχυρά” ή χειρότερα – η μεγαλύτερη έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας διαταράσσουν τα ψάρια και καταστρέφουν τη φυτική τροφή τους. Μαζικοί θάνατοι θαλάσσιων οργανισμών έχουν καταγραφεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια.

Η Καρίνα Φον Σούκμαν, επιστήμονας του Mercator Ocean, τόνισε:
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η επαναλαμβανόμενη εμφάνιση θερμικού στρες. Όταν επαναλαμβάνεται με την πάροδο του χρόνου, η ευαλωτότητα των οικοσυστημάτων αυξάνεται δραματικά».

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr