Τράπεζες: Στήνουν ενιαίο υπερ-δίκτυο ΑΤΜ – Τι έπεται για καταθέσεις και αναλήψεις

Τράπεζες: Στήνουν ενιαίο υπερ-δίκτυο ΑΤΜ –  Τι έπεται για καταθέσεις και αναλήψεις

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε σημαντικές αλλαγές στις τραπεζικές συναλλαγές οδηγεί το σχέδιο της ΔΙΑΣ για τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ΑΤΜ.

Σύντομα οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις και καταθέσεις από οποιοδήποτε μηχάνημα, ανεξαρτήτως τράπεζας, χωρίς επιπλέον προμήθειες ή με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Το νέο σύστημα θα «τρέξει» μέσω του IRIS, που ήδη χρησιμοποιείται για μεταφορές χρημάτων σε πραγματικό χρόνο. Η επιβεβαίωση των συναλλαγών θα γίνεται με ειδικό QR code μέσω mobile banking, ώστε να διασφαλίζεται η ταυτοποίηση του χρήστη.

Στόχος του σχεδίου είναι να περιοριστούν οι χρεώσεις, να διευκολυνθούν οι καταναλωτές και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις τράπεζες. Οι τεχνικές λεπτομέρειες επεξεργάζονται και το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ΑΤΜ από όλες τις τράπεζες μέσω του συστήματος IRIS παρουσιάζεται ως μεγάλη καινοτομία που θα διευκολύνει τους πολίτες: δυνατότητα ανάληψης ή κατάθεσης από οποιοδήποτε μηχάνημα, λιγότερες χρεώσεις και ευρύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Ωστόσο, πίσω από αυτή τη φαινομενικά θετική εξέλιξη, ειδικοί εντοπίζουν και “σκοτεινές πλευρές”: Ας δούμε μερικές:

Για αρχή, πρώτο ζήτημα αφορά στη συγκέντρωση δεδομένων: Με το νέο δίκτυο, όλες οι κινήσεις περνούν μέσα από ένα κεντρικό σύστημα (ΔΙΑΣ – IRIS). Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος των συναλλαγών γίνεται ακόμη πιο συγκεντρωτικός, δίνοντας τη δυνατότητα σε τράπεζες και κράτος να παρακολουθούν λεπτομερώς την οικονομική δραστηριότητα των πολιτών.

Δεύτερο ζήτημα, η κατάργηση μετρητών: Η διευκόλυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έρχεται σε μια περίοδο που συζητείται έντονα η σταδιακή κατάργηση της χρήσης μετρητών. Ένα ενιαίο δίκτυο ΑΤΜ θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο βήμα προς περιορισμό των μετρητών και μεγαλύτερη εξάρτηση από τις τράπεζες.

Έπειτα ο περιορισμός επιλογών μπορεί εύκολα να επιφέρει πιθανές αυξήσεις χρεώσεων στο μέλλον. Ενώ όλο αυτό παρουσιάζεται με συνδυασμό της μείωσης κόστους, η ενοποίηση των ΑΤΜ, ενδέχεται να οδηγήσει σε μονοπωλιακές πρακτικές. Αν όλοι χρησιμοποιούν το ίδιο δίκτυο, οι τράπεζες θα έχουν τη δύναμη να επιβάλουν ενιαίες χρεώσεις χωρίς πραγματικό ανταγωνισμό.

Τέλος, τίθεται σοβαρά θέματα ασφαλείας. Η επιβεβαίωση μέσω κωδικών που αποστέλλονται σε κινητά, μειώνει την ανωνυμία των συναλλαγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr