Τον Σεπτέμβριο οι πρώτες εγκρίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Το σχέδιο αποσκοπεί να περιορίσει τους λεγόμενους αγρότες «πολυθρόνας»
Φέτος αναμένεται ένα σημαντικό γεωργικό ορόσημο για τον επόμενο γύρο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και αυτό αφορά στην έγκριση των πρώτων εθνικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ.
Μέσω αυτών των σχεδίων, τα κράτη-μέλη θα καταρτίσουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης για το πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τους εννέα στόχους της νέας μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμαινε ότι αυτά τα σχέδια έπρεπε να αναθεωρηθούν από τότε που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση στις αρχές του έτους.
Ωστόσο, αφού υπέστη μια σειρά αποτυχιών, ο αρμόδιος Επίτροπος επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία έγκρισης για πέντε κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Δανίας και της Γαλλίας με περισσότερα στο δρόμο τους.
Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες, είπε, που σημαίνει ότι οι πρώτες αποφάσεις έγκρισης θα ληφθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Περισσότερη ευελιξία στη συνδεδεμένη ενίσχυση: Η διαδικασία για την έγκριση των εθνικών στρατηγικών σχεδίων προχωρά, είπε ο υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Γεωργαντάς στους ομολόγους του. «Η Ελλάδα συζητά πολύ εντατικά με τις υπηρεσίες της Κομισιόν για την επίλυση τυχόν εκκρεμών ζητημάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά την πράσινη αρχιτεκτονική», πρόσθεσε.
Ειδικότερα, η Ελλάδα ζητά μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη συνδεδεμένη βοήθεια, προκειμένου να προσαρμοστεί το σχέδιο στην τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Σε συνέντευξή του ο Γεωργαντάς είπε ότι η Ελλάδα αναμόρφωσε το στρατηγικό της σχέδιο υπό το φως του πολέμου της Ουκρανίας για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα.
Παράλληλα, η χώρα αναβαθμίζει τα πληροφοριακά συστήματα για τον οργανισμό πληρωμών της, καθώς και προετοιμάζει την εθνική νομοθεσία για να τεθεί σε εφαρμογή το στρατηγικό σχέδιο μόλις εγκριθεί.
«Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις», κατέληξε ο υπουργός.
Η Ελλάδα μια από τις πρώτες που υπέβαλε εθνικό στρατηγικό σχέδιο: Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που υπέβαλε το εθνικό στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο περιγράφει τη δημιουργία τριών χωριστών ταμείων για βοσκοτόπους, αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες, ύψους 26,9%, 45,6% και 27, 5% του προϋπολογισμού αντίστοιχα.
Το σχέδιο αποσκοπεί επίσης να περιορίσει τους λεγόμενους αγρότες «πολυθρόνας» και να διασφαλίσει ότι τα χρήματα και τα οφέλη θα διατίθενται μόνο στους ενεργούς αγρότες, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια.
Οι συστάσεις της Επιτροπής στην Ελλάδα: Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την ανθεκτικότητα των αγροκτημάτων μέσω μιας δικαιότερης, πιο αποτελεσματικής και αποδοτικής κατανομής των άμεσων πληρωμών και να βελτιώσει τα περιβαλλοντικά πρότυπα, δίνοντας προτεραιότητα στις παρεμβάσεις σε δράσεις που προάγουν τα μόνιμα λιβάδια και την προστασία του περιβάλλοντος τους.
Θα πρέπει, επίσης, να εργαστεί για τη βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τη στόχευση προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως τα βιολογικά, τα οποία θα πρέπει να ενθαρρύνονται ειδικά.
Όσον αφορά την κλιματική και περιβαλλοντική δράση, η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει τη βιοοικονομία της, αυξάνοντας τη συμβολή των αγροτικών αποβλήτων και υποπροϊόντων στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν και προειδοποιεί ότι ταυτόχρονα πρέπει να εργαστεί για να διατηρήσει την ελκυστικότητα των αγροτικών τοπίων.
Η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση της υγείας του εδάφους με την αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους, την αντιμετώπιση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού, ειδικά υπό το φως των προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή για τη λειψυδρία και την ενθάρρυνση της δέσμευσης άνθρακα, μέσω της καλλιέργειας άνθρακα και της αειφόρου διαχείρισης των δασών.
Η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα πλήθος περιβαλλοντικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας, της προστασίας από τις πλημμύρες και της προσαρμογής στον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τις προσπάθειες για την ανανέωση των γενεών στη γεωργία με τη μείωση των φραγμών εισόδου στον τομέα, ιδίως των χρηματοοικονομικών φραγμών, και θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας και του χάσματος των φύλων στην απασχόληση, καθώς και στην επέκταση της ευρυζωνικότητας στις αγροτικές περιοχές.