Το workenter.gr τιμά την 1η Μάη
Εργατική Πρωτομαγιά - Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Την 1η Μάη τιμά το workenter, συμμετέχοντας στη συμβολική απεργία, προς ανάμνηση των αγώνων του εργατικού κινήματος, στην Ελλάδα και διεθνώς.
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις στο Σικάγο
Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας ωράριο εργασίας οκτώ ωρών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Η πρώτη του Μάη είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.
Το 1884, το συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας έλαβε την απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ.
Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”.
Την 4η Μαΐου του 1886, ημέρα Σάββατο, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.
Οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.
Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1.350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα και περίστροφα.
Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση.
Τότε, μια χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε από την πλευρά των διαδηλωτών εναντίον των ένστολων. Σκοτώθηκαν επί τόπου επτά αστυνομικοί. Συνάδελφοί τους, στην συνέχεια, άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση.
Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων, αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες. Επισήμως, επαληθεύτηκε μόνο ότι έχασαν τη ζωή τους οκτώ αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές.
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά
Η Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα – ορόσημο για τους απανταχού εργαζόμενους, συμβολίζοντας τους αγώνες για τα δίκαια τους σε παγκόσμια κλίμακα. Μνημονεύοντας τις εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο τον Μάιο του 1886, οι οποίες βάφτηκαν με αίμα και αποτέλεσαν ορόσημο στις παγκόσμιες διεκδικήσεις για πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η πρώτη του Μάη δεν είναι μόνο ημέρα εορτασμού αλλά και ημέρα μνήμης, κατά την οποία πρέπει να τιμούμε τον μόχθο του κόσμου της εργασίας και τους αγώνες για την υπεράσπισή του.
Για μια ακόμη χρονιά, η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους Έλληνες εργαζόμενους να βάλλονται πανταχόθεν, με τα κεκτημένα εργασιακά τους δικαιώματα να κλονίζονται όσο ποτέ. Τα ποσοστά των ανέργων παραμένουν υψηλά ενώ οι παροχές τόσο του κράτους όσο και των εργοδοτών μειώνονται. Δεν υπάρχει εργαζόμενος, τόσο στον δημοσιογραφικό κλάδο όσο και γενικότερα, που να μην έχει υποστεί τις συνέπειες της αντιμεταρρύθμισης τόσο σε εργασιακό όσο και σε ασφαλιστικό επίπεδο. Παράλληλα, αποτελεί θλιβερή διαπίστωση το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι, παρότι συνεχίζουν να παρέχουν την εργασία τους, ολοένα και αυξάνει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκπροσωπώντας τους δημοσιογράφους της Αθήνας που εργάζονται στον έντυπο, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό τύπο, τονίζει ότι ο αγώνας για διασφάλιση των υφισταμένων θέσεων εργασίας των συναδέλφων, για αξιοπρεπείς μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις και κυρίως για αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών, με σεβασμό στους κανόνες δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, θα συνεχιστεί ανυποχώρητα.
Καλούμε, εργαζομένους, ανέργους και συνταξιούχους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα λάβουν χώρα σε πανελλαδικό επίπεδο, μην υποκύπτοντας έτσι στις παράλογες απαιτήσεις και τα συμφέροντα των εργοδοτών αλλά και στις προκλήσεις των χαλεπών καιρών που διανύουμε.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ