Το Δημόσιο ο μεγαλύτερος «κακοπληρωτής» στην Ελλάδα – Δείτε πόσα χρωστάει
Και ενώ τα κρατικά ταμεία είναι γεμάτα
Ο τίτλος του μεγαλύτερου «κακοπληρωτή» της χώρας δίκαια απονέμεται στο Δημόσιο, του οποίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στα 3,6 δισ. ευρώ.
Την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου και των φορέων Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτές, καθώς και σε φορολογούμενους από επιστροφές φόρων, καταγράφουν την τελευταία τριετία τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Παρά τα γεμάτα από ρευστότητα κρατικά ταμεία και εν όψει και της πρόωρης αποπληρωμής χρέους ύψους 8 δισ. ευρώ στις 13 Δεκεμβρίου, αυτή τη στιγμή το ταμείο έχει τουλάχιστον 46 δισ. ευρώ, τόσο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου όσο και οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα εμφανίζονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις αρχές του χρόνου.
Στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις η αύξηση ανερχόταν στα 400 εκατ. ευρώ κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, ενώ αύξηση 250 εκατ. ευρώ καταγράφηκε και στις εκκρεμείς επιστροφές φόρου.
Αθροιστικά, λοιπόν, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου εκτοξεύτηκαν στο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023.
Την ώρα που οι πολίτες είναι στην “πρέσα”
Αυτό, δε, συμβαίνει σε μία περίοδο που ο κλοιός για τους πολίτες έχει στενέψει, είτε αφορά δάνεια, με τους πλειστηριασμούς να καταγράφουν μεγάλη αύξηση μετά την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την ασφυκτική πίεση που ασκούν funds και servicers στους δανειολήπτες, αλλά και στους φορολογουμένους που ειδικά μετά τη διασύνδεση των τραπεζικών λογαριασμών με τις φορολογικές αρχές, οι κατασχέσεις χρηματικών ποσών για μικροοφειλές είναι καθημερινότητα.
Ο ρόλος του Δημοσίου ως κακοπληρωτή μπορεί βέβαια να εξηγηθεί και από την γενικότερη στάση της πολιτικής ηγεσίας, όταν πολιτικά κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν περί το 1 δισ. ευρώ στις τράπεζες.