Τι συνέβη στον κόσμο σαν σήμερα 17 Απριλίου;

Δείτε όλες τις γεννήσεις και τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 17 Απριλίου ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
Γεγονότα
• 1080 – Πεθαίνει ο Χάραλντ Γ΄ της Δανίας και τον διαδέχεται ο Κνούτος Δ΄ της Δανίας, ο οποίος αργότερα θα γίνει ο πρώτος Δανός που αγιοποιείται.
• 1492 – Η Ισπανία και ο Χριστόφορος Κολόμβος υπογράφουν τις Συνομολογήσεις της Σάντα Φε για το ταξίδι του στην Ασία.
• 1521 – Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Δίαιτας της Βορμς, ξεκινά η δίκη του Μαρτίνου Λούθηρου για τις διδασκαλίες του. Αρχικά φοβισμένος, ζητά χρόνο για να σκεφτεί πριν απαντήσει και του δίνεται μία ημέρα.
• 1524 – Ο Τζοβάνι ντα Βερρατσάνο φτάνει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το λιμάνι της Νέας Υόρκης.
• 1797 – Οι πολίτες της Βερόνα στην Ιταλία αρχίζουν οκταήμερη εξέγερση εναντίον των Γαλλικών δυνάμεων κατοχής.
• 1861 – Η Βιρτζίνια αποφασίζει την απόσχιση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και γίνεται έτσι η 8η Πολιτεία που εντάσσεται στις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής.
• 1895 – Υπογράφεται η Συνθήκη του Σιμονοσέκι μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος του Α΄ Σινοϊαπωνικού Πολέμου και η ηττημένη δυναστεία Τσινγκ αναγκάζεται να παραιτηθεί από όλες τις αξιώσεις της στην Κορέα και βέβαια να παραχωρήσει εδάφη στην Ιαπωνία.
• 1912 – Ρωσικά στρατεύματα ανοίγουν πυρ κατά απεργών εργατών σε κοιτάσματα χρυσού στη βορειοανατολική Σιβηρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 150 άτομα.
• 1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας παραδίνεται στην Γερμανία.
• 1944 – Η αντιστασιακή οργάνωση Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση παραδίνεται στον ελεγχόμενο από τους κομμουνιστές Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Ο ηγέτης της, Δημήτριος Ψαρρός, δολοφονείται.
• 1946 – Η Συρία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
• 1961 – Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων: μία ομάδα Κουβανών εξορίστων, χρηματοδοτημένων και εκπαιδευμένων από τη CIA, εισβάλει στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα με σκοπό την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
1961 – Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι Τα Παιδιά του Πειραιά, που ακουγόταν στην ταινία Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασέν.
- Ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει ιστορία στο Χόλιγουντ, καθώς κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «Τα Παιδιά του Πειραιά», από την ταινία Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασέν, με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη. Η βράβευση γίνεται στη λαμπερή τελετή απονομής των 33ων Όσκαρ στο Λος Άντζελες και προκαλεί ενθουσιασμό στην Ελλάδα, που βλέπει για πρώτη φορά ένα ελληνικό τραγούδι να θριαμβεύει παγκοσμίως. Ο Χατζιδάκις δεν παρευρίσκεται στην τελετή και το χρυσό αγαλματίδιο παραλαμβάνεται εκ μέρους του. Το τραγούδι γίνεται διεθνές σύμβολο του ελληνικού κινηματογράφου και του πολιτισμού.
1967 – Την πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα δίνουν στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας οι Rolling Stones, ενώπιον 10.000 (ίσως και 12.000) οπαδών τους.
- Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή, δίνοντας συναυλία στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μπροστά σε περισσότερους από 10.000 φανατικούς θαυμαστές. Η ατμόσφαιρα είναι φρενήρης, με τον Μικ Τζάγκερ και την μπάντα να ξεσηκώνουν το κοινό με τις μεγάλες τους επιτυχίες. Παρά τα τεχνικά προβλήματα και μικρές εντάσεις στο κοινό, η βραδιά περνά στην ιστορία ως η πρώτη εμφάνιση των θρυλικών Stones στην Ελλάδα — μια στιγμή που σημάδεψε τη ροκ σκηνή της εποχής.

• 1969 – Ο Σιρχάν Σιρχάν κρίνεται ένοχος για την δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι.
• 1969 – Καθαιρείται ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ.
• 1970 – Πρόγραμμα Απόλλων: το άτυχο διαστημικό σκάφος Απόλλων 13 επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.
• 1975 – Λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Καμπότζη. Οι Ερυθροί Χμερ καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Πνομ Πεν και οι κυβερνητικές δυνάμεις παραδίδονται.
• 2006 – Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό σε εστιατόριο του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 66.
Γεννήσεις
• 1277 – Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
• 1497 – Πέδρο ντε Βαλδίβια, Ισπανός κατακτητής
• 1598 – Τζοβάνι Ριτσιόλι, Ιταλός αστρονόμος
• 1867 – Γκαμπριέλ Μιλέ, Γάλλος αρχαιολόγος
• 1895 – Ειρήνη Γαλανού, Ελληνίδα συγγραφέας
• 1897 – Θόρντον Ουάιλντερ, Αμερικανός δραματουργός
• 1899 – Πολύδωρος Δανιηλίδης, Έλληνας πολιτικός
• 1909 – Αλαίν Ποέρ, Γάλλος πολιτικός
• 1910 – Ευάγγελος Αβέρωφ, Έλληνας πολιτικός
• 1918 – Γουίλιαμ Χόλντεν, Αμερικανός ηθοποιός
• 1919 – Τσαβέλα Βάργας, Κοστορικανή τραγουδίστρια
• 1933 – Γιοάχιμ Κρολ, Γερμανός δολοφόνος
• 1940 – Ζίγκφριντ Γερούζαλεμ, Γερμανός τενόρος
• 1942 – Κένας Αρόι, πρόεδρος του Ναουρού
• 1952 – Αρκάν, Σέρβος παραστρατιωτικός
• 1954 – Ρόντι Πάιπερ, Καναδός παλαιστής
• 1972 – Τζένιφερ Γκάρνερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
• 1981 – Χάνα Πακάρινεν, Φινλανδή τραγουδίστρια
• 1985 – Ρούνι Μάρα, Αμερικανίδα ηθοποιός
• 1986 – Ρομέν Γκροζάν, Γάλλος οδηγός αγώνων
• 1989 – Βούλα Παπαχρήστου, Ελληνίδα αθλήτρια
• 1992 – Σκοντράν Μουστάφι, Γερμανός ποδοσφαιριστής
- 4 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 1/2025: Παράταση ενστάσεων έως 9 Ιουνίου για μόνιμες προσλήψεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
- 11 λεπτά πριν Νέα απόφαση: Αναγνωρίστηκε μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή – Δείτε το ΦΕΚ
- 21 λεπτά πριν Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις

















