Τι προβλέπει το Σύμφωνο της ΕΕ για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο
Στην πράξη η συμφωνία σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη για τα κράτη που είναι στην πρώτη γραμμή
«Κλείδωσε» έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις η πολιτική συμφωνία για το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο.
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής του μπλοκ. Σημειώνεται ότι η πολιτική συμφωνία είναι προκαταρκτική.
Οι πέντε πυλώνες
-Ο κανονισμός ελέγχου, ο οποίος προβλέπει μια προκαταρκτική διαδικασία για την ταχεία εξέταση του προφίλ ενός αιτούντος άσυλο και τη συλλογή βασικών πληροφοριών .
-Ο τροποποιημένος κανονισμός Eurodac, η μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων που θα αποθηκεύει τα βιομετρικά στοιχεία που συλλέγονται κατά τη διαδικασία ελέγχου. Η βάση δεδομένων θα αλλάξει, από την καταμέτρηση των αιτήσεων θα αφορά στην καταμέτρηση αιτούντων, για την αποτροπή πολλαπλών αξιώσεων με το ίδιο όνομα.
-Ο τροποποιημένος κανονισμός για τις διαδικασίες ασύλου (APR), ο οποίος ορίζει δύο πιθανά βήματα για τους αιτούντες άσυλο: μια ταχεία διαδικασία στα σύνορα, που προορίζεται να διαρκέσει το πολύ 12 εβδομάδες, και την παραδοσιακή διαδικασία ασύλου, η οποία είναι πιο χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες πριν το τελικό συμπέρασμα.
-Ο Κανονισμός Διαχείρισης Ασύλου και Μετανάστευσης (AMMR), ο οποίος θεσπίζει ένα σύστημα «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» που θα ενεργοποιείται όταν ένα ή περισσότερα κράτη μέλη υφίστανται «μεταναστευτική πίεση». Το σύστημα θα προσφέρει στις χώρες τρεις επιλογές για να βοηθήσουν: μετεγκατάσταση ορισμένου αριθμού αιτούντων άσυλο, καταβολή συνεισφοράς για κάθε αιτούντα που αρνούνται να μετεγκατασταθούν και χρηματοδότηση επιχειρησιακής υποστήριξης.
-Ο κανονισμός για την κρίση, ο οποίος προβλέπει κανόνες που θα ισχύουν μόνο όταν το σύστημα ασύλου του μπλοκ απειλείται από ξαφνική και μαζική άφιξη προσφύγων, όπως συνέβη κατά τη μεταναστευτική κρίση 2015-2016, ή μετά από μια κατάσταση ανωτέρας βίας, όπως η πανδημία του κορωνοϊού. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εθνικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων περιόδων κράτησης.
Διαβάστε επίσης: