Τι ισχύει για το ημερομίσθιο την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα λάβουν κανονικά το μισθό τους.

Εκτός επίσημων αργιών βρίσκεται η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, που φέτος έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν, στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.  Σε κάθε τέτοια περίπτωση, η επιχείρηση παραμένει κλειστή κατά την συγκεκριμένη ημέρα.

Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram