«Τι είναι ο έρωτας;» - Απαντούν έντεκα δημοφιλή πρόσωπα

Με αφορμή την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Όσες φορές προσπάθησα να ορίσω τον έρωτα δεν τα κατάφερα! Το μυαλό μου με πάει σε κάποιες μικρές στιγμές, καταστάσεις, διαθέσεις, συναισθήματα. Τρέλες, μικρές και μεγάλες. Κάθε έρωτας που θα «περάσει από μέσα σου», θα σε αφήσει και λίγο διαφορετικό. Στο τέλος είσαι το «προϊόν» αυτού του έρωτα. Του ανθρώπου που αποτυπώθηκε πάνω σου, που έδωσε και πήρε. Ποτέ δεν ξέρεις αν είσαι χαμένος ή νικητής. Είναι μάχη, κάποιες φορές άνιση. Μάχη με τον εαυτό μας, με τον άλλον άνθρωπο, με διάφορα «πρέπει».

Η ανθρωπότητα έχει δώσει μερικές μόνο απαντήσεις μέσω χιλιοτραγουδισμένων στίχων, μέσω ενός παθιασμένου φιλιού ή μιας σφιχτής αγκαλιάς.

Η ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη, ο σεξολόγος Γεώργιος Λάγιος, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, μιλούν στο workenter.gr και δίνουν τον δικό τους ορισμό για τον έρωτα.

Όπως εξηγεί η Νάσια Σκαμπαρδώνη στο workenter.gr: «Η έλξη που νιώθουν δύο άνθρωποι και ο έρωτας έχουν δημιουργηθεί από τη φύση ώστε να ενώνονται οι άνθρωποι με σκοπό την αναπαραγωγή. Είναι μια μοναδική φάση και εμπειρία που έχει και βιοχημικό υπόβαθρο, καθώς ελευθερώνονται ορμόνες όπως η ορμόνη του άγχους, η κορτιζόλη κι αυτό εξηγείται αν αναλογιστούμε το κλασικό “πεταλούδες στο στομάχι”.

Επίσης η παρουσία της ντοπαμίνης είναι αναμενόμενη που προκαλεί ευφορία και ενέργεια. Οι ερωτευμένοι τείνουν να εξιδανικεύουν το ταίρι τους, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σκέψης τους και της ενασχόλησής τους και επικεντρώνουν την προσοχή τους στα θετικά χαραkτηριστικά χωρίς να εντοπίζουν κάτι αρνητικό και προσμένουν έντονα την επόμενη συνάντηση ή την συνεχή επικοινωνία.

Η ενασχόληση με τις καθημερινές υποχρεώσεις μπορεί να δυσκολεύει γιατί η προσοχή και η σκέψη είναι στο αντικείμενο του πόθου, υπάρχει έντονη σεξουαλική διάθεση και ενδεχόμενες σωματικές αισθήσεις όπως ταχυκαρδία.

Το στάδιο του έρωτα μπορεί να διαρκέσει κάποιους μήνες μέχρι έναμιση χρόνο περίπου, αλλά ο χρόνος αυτός εξαρτάται και από τις συνθήκες της εκάστοτε κατάστασης, όπως για παράδειγμα μια σχέση εξ αποστάσεως που μπορεί να μην υπάρχουν συχνές συναντήσεις. Συνεπώς, αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα σχεδιάγραμμα με δύο άξονες εγγύτητας και έρωτα τότε όσο η εγγύτητα αυξάνεται τόσο μειώνεται η καμπύλη του έρωτα. Σε αυτό το  κομβικό σημείο, επέρχεται η οικειότητα και το ζευγάρι ή που αρχίζει και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα που μπορεί να εμπεριέχει και δυσκολίες και τερματίζει την σχέση ή που καταφέρνουν και φτάνουν στο συναισθηματικό δέσιμο και στην αγάπη.

Εδώ βιοχημικά και πάλι εξηγείται, αφού οι ορμόνες που προαναφέραμε μετριάζονται και κυριαρχεί η ωκυτοκίνη που είναι κατά κόσμον η ορμόνη της αγάπης. Σε αυτό το στάδιο είναι που ένα ζευγάρι αποφασίζει αν δουλέψει για το μαζί και θα εξελίξουν το πιο βαθύ κομμάτι ή θα σταθούν στο ότι δεν υπάρχει η αψεγάδιαστη τελειότητα που έβλεπαν στην αρχή».

Από την πλευρά του, ο σεξολόγος Γεώργιος Λάγιος επισημαίνει τα εξής: «Παρότι θεωρώ πως ο έρωτας είναι ο μοναδικός λόγος που δίνει κάποιου είδους νόημα στη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι ξεκάθαρα ψυχική διαταραχή και..εάν ο έρωτας δεν είναι αμοιβαίος ή ερωτευτούμε τον λάθος άνθρωπο, τότε δυστυχώς φλερτάρουμε με την αυτοκαταστροφή.

Για να καταλάβουμε ότι είμαστε ερωτευμένοι πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις:

1.      Δεν επιθυμούμε κανέναν άλλον

2.      Δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της ζωής μας

Στον έρωτα, σε οποιοδήποτε φύλο και αν ανήκουμε, τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα που δυσκολευόμαστε να τα διαχειριστούμε. Η χαρά, η θλίψη, ο θυμός, η ζήλια, το άγχος μπορούν να εναλλάσσονται τόσο γρήγορα μεταξύ τους και να αυξομειώνονται σε ένταση που το σώμα μας προσαρμόζεται σε διαφορετικές λειτουργίες με τρελούς ρυθμούς. Φέρτε στο μυαλό σας μία κονσόλα σε ένα διαστημόπλοιο με αμέτρητα κουμπιά. Όταν εμφανίζεται ο έρωτας είναι σαν ένα παιδάκι να κάθεται στο πιλοτήριο και να πατάει όλα τα κουμπιά, απλά για να δει τι θα συμβεί». 

Ναταλία Γερμανού (Δημοσιογράφος, στιχουργός): «Έρωτας είναι το κυνήγι της πεταλούδας»

 

 

 

 

Μαριάννα Τουμασάτου (Ηθοποιός): «Δεν υπάρχει ορισμός. Ο καθένας το ορίζει με τις δικές του ανάγκες και τα δικά του “μπορώ”. Καθένας έχει τις δικές του αντοχές. Έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Ο έρωτας έχει πολύ εγωισμό γιατί έχει πολύ από εμάς μέσα του».

 

 

 

Σωτήρης Σκουλούδης (Δημοσιογράφος): «Έρωτας, η ζωοδότρα δύναμη που ενώνει τα σύμπαντα, αιτία της διαιώνισης και αρμός της ευτυχίας μας»

 

 

 

 

Ευλαμπία Ρέβη (Δημοσιογράφος): «Έρωτας για εμένα είναι όταν παρατηρείς τον άνθρωπό σου αθόρυβα και βουρκώνεις από τα τόσο βαθιά συναισθήματα που νιώθεις για εκείνον».

 

 

 

 

 

Ελεάννα Βραχάλη (Στιχουργός): «Έρωτας είναι η ορμή στη ζωή, που πολλοί όμως μπερδεύουν με την παρόρμηση»

 

 

 

 

 

Νίκος Μωραΐτης (Στιχουργός): «Έρωτας είναι δυο κορμιά που λιώνουν στην αιωνιότητα μέσα από μια στιγμή»

 

 

 

 

 

Μάνος Αθανασιάδης (Μουσικός): Θα χρησιμοποιήσω αυτό που έγραψε ο Τάσος Λειβαδίτης: «Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον είμαστε ήδη νεκροί»

 

 

 

 

Μαρία Μαρή (Συγγραφέας-Θεατρολόγος): «Έρωτας! Πάθος φλογερό! Κατάρα! Απελθέτω απ’εμού το ποτήριον τούτο!»

 

 

 

 

 

 

 

Θανάσης Τσαλταμπάσης(Ηθοποιός): «Έρωτας για μένα είναι το καρδιοχτύπι όταν έχω να σε δω μισή μέρα και ξέρω ότι σε λίγο θα μου ανοίξεις την πόρτα. Και όταν ξυπνάω σε κοιτάζω να σιγουρευτώ ότι αναπνέεις. Και όταν η χαρά μου είναι μισή αν δε τη μοιραστώ μαζί σου. Κι όταν δεν ευχαριστιέμαι να με χαϊδεύεις γιατί δε θέλω να κουράζεσαι. Όταν είσαι ο λόγος για να πιστεύω στο άπειρο και όχι στο πεπερασμένο. Έρωτας για μένα είναι η αγάπη που ακόμα δεν μπήκε σε σίγουρο κουτί».

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram