Θέρμανση: Πότε συμφέρει το air condition έναντι πετρελαίου ή αερίου

Η πιο συμφέρουσα λύση
Σε κάθε περίπτωση, η -ορισμένων ωρών- πλήρης κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Στις περιόδους κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες δεν είναι και τόσο χαμηλές, ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα, οι καταναλωτές που διαθέτουν νέας τεχνολογίας air condition, μπορούν να τα χρησιμοποιούν για τη θέρμανση, ως πιο συμφέρουσα λύση.

Τα παραπάνω δήλωσε ο καθηγητής Ενεργειακού τομέα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, Νίκος Μουσιόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου.

Ο καθηγητής, εξήγησε ότι με το να έχουμε επαρκή τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ειδικά από την κεντρική και νότια Ελλάδα, ακόμα και τα κλιματιστικά νέου τύπου -όχι του παλαιού- που είναι ίσως η πιο οικονομική λύση, αν κανείς έως τώρα κάποιος δεν έχει προνοήσει να κάνει κάτι ακόμα καλύτερο.

«Οπότε, στις περιόδους των όχι τόσο χαμηλών θερμοκρασιών και στη Βόρεια Ελλάδα, όποιος έχει σύγχρονα κλιματιστικά inventer, να τα χρησιμοποιεί στους χώρους που θέλει να θερμαίνει. Αυτή είναι η πιο συμφέρουσα λύση, σε σχέση με τη χρήση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Δεν είναι ανάγκη να θερμαίνουμε όλο το σπίτι.

Εκεί που βρίσκεται η οικογένεια την ημέρα, να έχουν το κλιματιστικό στους 19-20 βαθμούς, όχι παραπάνω, με τα νέου τύπου κλιματιστικά Α++ οπωσδήποτε, συμβουλεύει ο καθηγητής.

Για αυτούς που έχουν παλαιότερου τύπου κλιματιστικά, είναι διπλάσια σχεδόν η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε δεν συμφέρει η χρήση τους.

Στις πολύ κρύες ημέρες, δεν θα αποφύγουμε την χρήση καυσόξυλων και στη συνέχεια την καύση φυσικού αερίου» προσέθεσε ο κ. Μουσιόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, η -ορισμένων ωρών- πλήρης κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί κάποτε θα λήξει η κρίση της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή όμως παραμένει ως δαμόκλειος σπάθη και ως εκ τούτου είναι καλό να περάσουμε στις ΑΠΕ.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram