Θεοδωρικάκος: 510 εκατ. ευρώ για 282 επενδύσεις – Πάνω από 5.000 νέες θέσεις εργασίας
Στην υλοποίηση 282 παραγωγικών επενδύσεων στη Μακεδονία και τη Θράκη προχωρά το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
Τα επενδυτικά σχέδια διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ και λαμβάνουν κρατική ενίσχυση ύψους 510 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από την υλοποίησή τους αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 5.000 νέες θέσεις εργασίας.
Τα στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο MEGA και στον ραδιοφωνικό σταθμό Status FM, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Αναπτυξιακός Νόμος: Πού κατευθύνονται οι επενδύσεις
Η πλειονότητα των επενδυτικών σχεδίων επικεντρώνεται στη μεταποίηση και τη βιομηχανική παραγωγή. Ειδικότερα, το 80% των 282 επενδύσεων αφορά τους δύο συγκεκριμένους κλάδους.
Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της Βόρειας Ελλάδας και να δημιουργηθούν σταθερές, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, ο Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπει ειδικό καθεστώς για τις παραμεθόριες περιοχές. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα και επιχειρεί να κατευθύνει περισσότερα κεφάλαια σε περιοχές με αυξημένες αναπτυξιακές ανάγκες.
Πάνω από 5.000 νέες θέσεις εργασίας
Τι σημαίνουν πρακτικά οι νέες επενδύσεις για τους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα επενδυτικά σχέδια θα δημιουργήσουν πάνω από 5.000 θέσεις εργασίας, με τις περισσότερες να αφορούν τη βιομηχανία.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε επίσης ότι κατά την τελευταία επταετία δημιουργήθηκαν 15.000 βιομηχανικές θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, το Υπουργείο έχει ενισχύσει 14 βιομηχανικά πάρκα στη Μακεδονία, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν νέες παραγωγικές δραστηριότητες.
Όπως υποστήριξε, η ύπαρξη θέσεων εργασίας και σύγχρονων υποδομών αποτελεί βασική προϋπόθεση για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο καταγωγής τους.
Οι μισθοί στη βιομηχανία
Ο υπουργός Ανάπτυξης στάθηκε και στις αποδοχές των εργαζομένων στον βιομηχανικό κλάδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, οι μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές στη βιομηχανία προσεγγίζουν τις 25.000 ευρώ. Αντίθετα, ο αντίστοιχος μέσος όρος στο σύνολο της οικονομίας βρίσκεται περίπου στις 18.000 ευρώ.
Παράλληλα, ανέφερε ότι από το 2019 έχουν δημιουργηθεί συνολικά 600.000 θέσεις εργασίας, αποδίδοντας την εξέλιξη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ από τις 31 Αυγούστου
Εκτός από τις επενδύσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στην Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών, η οποία ξεκινά στα σούπερ μάρκετ τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.
Η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι εθελοντική, ενώ οι μειώσεις θα ξεκινούν από 5% και, σύμφωνα με τον υπουργό, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν το 20% ή ακόμη και το 25%. Η διάρκεια της πρωτοβουλίας θα κυμαίνεται από δύο έως τέσσερις μήνες.
Στο μέτρο αναμένεται να ενταχθούν προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, όπως:
- Βασικά τρόφιμα
- Είδη ατομικής υγιεινής
- Προϊόντα καθαρισμού
- Είδη συντήρησης του νοικοκυριού
- Άλλα βασικά καταναλωτικά αγαθά
Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει διευκρινίσει ότι οι μειώσεις πρέπει να ανέρχονται τουλάχιστον σε 5%, ενώ επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή προμηθευτών και αλυσίδων λιανικής στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών.
Τι είπε για το κόστος ζωής
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι οι μειώσεις στα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν από μόνες τους να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της ακρίβειας.
Όπως σημείωσε, η ουσιαστική αντιμετώπιση του κόστους ζωής περνά μέσα από την αύξηση των μισθών, την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη δημιουργία μιας ισχυρότερης παραγωγικής οικονομίας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία χρόνια, ενώ το ύψος του μέσου μεικτού μισθού έχει φτάσει, σύμφωνα με τον ίδιο, τα 1.500 ευρώ.
Πρόστιμα 25 εκατ. ευρώ στην αγορά
Αναφερόμενος στους ελέγχους της αγοράς, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επιβάλει και εισπράξει πρόστιμα συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή θα ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα συμβάλει στη λειτουργία μιας δικαιότερης και περισσότερο ανταγωνιστικής αγοράς.
Τι ανέφερε για τις εκλογές
Τέλος, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Εκτίμησε, επίσης, ότι το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι καλύτερο από τη σημερινή εικόνα των δημοσκοπήσεων, επισημαίνοντας ότι την τελική απόφαση θα λάβουν οι πολίτες.
Τα βασικά στοιχεία σε αριθμούς
- 282 παραγωγικές επενδύσεις σε Μακεδονία και Θράκη
- Περίπου 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός
- 510 εκατ. ευρώ η κρατική ενίσχυση
- Πάνω από 5.000 νέες θέσεις εργασίας
- 80% των επενδύσεων σε μεταποίηση και βιομηχανία
- 14 ενισχυμένα βιομηχανικά πάρκα στη Μακεδονία
- 15.000 βιομηχανικές θέσεις εργασίας την τελευταία επταετία
- 5 λεπτά πριν Εκλογές εκπαιδευτικών 2026: Στις 7 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική ψηφοφορία
- 12 λεπτά πριν Κοζάνη: Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα ευλογιάς – Σε μονάδα με 250 πρόβατα
- 18 λεπτά πριν Μειωμένη σύνταξη: Πόσο «κόβεται» η εθνική σύνταξη για όσους αποχωρούν νωρίτερα









