Θα πληρώνουμε ΚΑΙ τον προσωπικό ιατρό!
Αμίμητες δηλώσεις: "Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον δικό του γιατρό θα πρέπει να τον πληρώσει"
Σε ιδιώτη γιατρό της επιλογής τους, έστω κι αν δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού ιατρού, μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες και να τον ορίσουν ως προσωπικό γιατρό τους, εφόσον πληρώνουν την επίσκεψη, οι ίδιοι.
Με την ιδιωτική πληρωμή των ασθενών, το υπουργείο Υγείας προχωρεί στη δεύτερη φάση εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού γιατρού, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον των γιατρών να συμβληθούν με το νέο σύστημα. Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο, με στόχο την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την αντίστοιχη για τα απογευματινά χειρουργεία, σε μια χώρα που επίσημα αναγνωρίζει ότι το 9% του πληθυσμού της δεν μπορεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες του εξαιτίας οικονομικής ένδειας, μεγάλης αναμονής ή μεγάλης απόστασης από τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας, με το 32% του πληθυσμού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και το 26,3% στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Όπως δημοσιεύει το in.gr, οι Έλληνες μέσω ιδίων πληρωμών καταβάλλουν το 40% περίπου των δαπανών για την υγεία, όπως αντίστοιχα συμβαίνει στις ΗΠΑ και το Μεξικό, όπου τα συστήματα υγείας των δύο χωρών είναι ιδιωτικά. Με τις νέες αυτές πολιτικές, αναμένεται οι ιδιωτικές πληρωμές των πολιτών να εκτιναχθούν ακόμη περισσότερο.
Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον δικό του γιατρό θα πρέπει να τον πληρώσει
Το νέο πλάνο ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αναφέροντας πως «Εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον ιδιώτη γιατρό, θα πρέπει να τον πληρώνει ο ίδιος ατομικά. Δεν αναγκάζουμε τους πολίτες να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Δίνουμε την επιλογή για όλους τους πολίτες να έχουν δωρεάν γιατρό. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον δικό του γιατρό θα πρέπει να τον πληρώσει».
Η κ. Αγαπηδάκη, διευκρίνισε επίσης ότι ο προσωπικός ιατρός αφορά την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, όχι τα πάντα.
Διαβάστε επίσης: