ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Με 600 εκατ. ευρώ ενισχύονται 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Οι επερχόμενοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για έναν διπλό μετασχηματισμό που χρειάζεται η χώρα»
Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατομμυρίων, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Νέο κονδύλι ύψους 600 εκατομμυρίων για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρόκειται να εκταμιευθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όπως ανακοίνωσε απαντώντας σε ερήτηση στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατομμυρίων, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Σχετικά με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που συστάθηκε από το 2016, αξιοποιείται κατάλληλα στην παρούσα συγκυρία. Μέσω αυτού παρέχονται δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως και 500.000, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου, για διάστημα δύο ετών. Κάθε δάνειο χρηματοδοτείται με κεφάλαια του Ταμείου και των τραπεζών σε αναλογία 40% προς 60%. Ως το τέλος του 2020 μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν διοχετευτεί 2 δισεκατομμύρια σε δεκαεπτά χιλιάδες οκτακόσιες τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Ζαββός.

Νέα εκταμίευση

Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υφυπουργός, αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατομμυρίων, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις είκοσι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2020, από αυτά τα δύο προγράμματα έχουν χρηματοδοτηθεί είκοσι επτά χιλιάδες τετρακόσιες είκοσι τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όπως είπα, πεντακόσιες είκοσι μία μεγάλες επιχειρήσεις» υπογράμμισε.

«Θα ήθελα να πω ότι από τα 24 δισεκατομμύρια, για τα οποία μίλησα, τα 8,5 έχουν διατεθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Από τα δύο και μόνο αυτά προγράμματα, το 56% των δανείων έχουν πάει σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως πενήντα εργαζόμενους. Σας λέω αυτό το πράγμα.
Παράλληλα, θα ήθελα να πω ότι από τη μεριά τους οι τράπεζες, με επίσημες ανακοινώσεις που έχουν δώσει πρόσφατα, έχουν πει ότι την προηγούμενη χρονιά είχαν τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση της τελευταίας δεκαετίας, φτάνοντας τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι επίσημα στοιχεία. Παράλληλα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σημειώνει πως στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2020 δόθηκαν αναστολές περίπου σε τετρακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους οικονομικούς κραδασμούς τους οποίους υφίσταται η οικονομία από την υγειονομική κρίση.

Θα ήθελα να πω επίσης ότι οι αναστολές αυτές γίνονται πέραν και επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων, δηλαδή επιχειρηματικών, στεγαστικών, προσωπικών, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες τον τελευταίο καιρό και που αναλογούν σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, μέσω των ρυθμίσεων ή αναστολών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θέλω, όμως, να είμαστε και ειλικρινείς. Ξέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων είναι αυτό που λένε οι τραπεζίτες: «δεν είναι bankable», δηλαδή δεν πληρούν όλα εκείνα τα κριτήρια τα οποία επιτρέπουν άμεσα στις τράπεζες να τις χρηματοδοτήσουν. Και δεν θα θέλαμε να φτάνουμε στο σημείο όπου οι τράπεζες χρηματοδοτούν απλώς έναν καλό πελάτη και του δίνουν παραπάνω από ό,τι θέλει και αφήνουν δίπλα όλους τους άλλους.

Στις τράπεζες τα ''εργαλεία'' αξιολόγησης βιωσιμότητας πελατών

Και εδώ καλούμε και τις τράπεζες και εμείς οι ίδιοι θα κάνουμε προσπάθειες, ώστε οι τράπεζες να δημιουργήσουν τα αναγκαία εκείνα εργαλεία βάσει των οποίων θα μπορούν να αξιολογούν ποιοι είναι οι βιώσιμοι αυτοί πελάτες, οι οποίοι θα πρέπει και θα μπορούν να επωφεληθούν από την τεράστια αυτή ρευστότητα που έρχεται» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Και έχοντας εδώ τον συνάδελφο κ. Σκυλακάκη, θα έλεγα ότι οι επερχόμενοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για έναν διπλό μετασχηματισμό που χρειάζεται επειγόντως η χώρα: αφενός μεν μετασχηματισμό του παραγωγικού της δυναμικού, δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν δομές. Θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιοι μετασχηματισμοί ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καταστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα ικανές να απορροφούν τη χρηματοδότηση αυτή.

Εκ παραλλήλου χρειαζόμαστε, όπως ξέρετε πολύ καλά, και γι’ αυτό εργαζόμαστε, ένα άλλο τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από το ζυγό των «κόκκινων» δανείων. Θέλουμε τράπεζες οι οποίες θα δίνουν δάνεια, που θα επικεντρωθούν στη δουλειά που ξέρουν, πρέπει και μπορούν να κάνουν» κατέληξε στη δευτερολογία του ο κ. Ζαββός.

Διαβάστε επίσης:

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram