"Τέλος χρόνου" για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS
Τα πρόστιμα στους παραβάτες
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με POS σε επιχειρήσεις που έχουν τζίρο έως 100.000 ευρώ, μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Παράλληλα για τις επιχειρήσεις εκείνες που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS ορίζεται η 31η Ιουλίου του 2023.
Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS σε όλες τις επιχειρήσεις
Όλα δείχνουν ότι εντός του 2023 το σύστημα θα λειτουργεί σε όλο το εύρος της οικονομίας, κάτι που θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα θα διευρύνει την φορολογική βάση για την άντληση εσόδων.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει η ΑΑΔΕ προβλέπεται έως το τέλος Οκτωβρίου, σε όλη την αγορά, καμία απόδειξη από POS δεν θα εκδίδεται ανεξάρτητα, παρά μόνο ενιαία αφού περάσει υποχρεωτικά από την ταμειακή μηχανή.
Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η έκδοση της σχετικής απόδειξης.
Με αυτό τον τρόπο μπαίνει φραγμός στις “εμπνευσμένες” προσπάθειες ορισμένων επιχειρηματιών να αποφύγουν την έκδοση αποδείξεων.
Πως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS θα βάλει “φρένο” στη φοροδιαφυγή
Ουσιαστικά ταμειακές μηχανές και POS γίνονται πλέον «ένα» και διασυνδέονται on line με την ΑΑΔΕ για τη διαβίβαση στοιχείων. Συνολικά 400.000 ταμειακές μηχανές πρόκειται να διασυνδεθούν με την Αρχή, ενώ παράλληλα αποσύρονται μέχρι τον Οκτώβριο, περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί.
Θα αντικατασταθούν από νέους οι οποίοι θα αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, θα εκδίδουν σχετικές αναφορές και θα διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.
Στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι με το νέο καθεστώς θα μπει φρένο στα φαινόμενα μη έκδοσης αποδείξεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις ακόμη κι αν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS, στην εκ των υστέρων αλλοίωση των αποδείξεων που έχουν εκδώσει και στην «εξαφάνιση» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεων που έχουν δώσει στους πελάτες τους.
Τα πρόστιμα στους παραβάτες – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος
Όπως προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στην Βουλή, στο εξής όποιος εντοπίζεται να μην αποδίδει ΦΠΑ (φοροκλοπή) θα πληρώνει βαρύτατα πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τις 50.000 ευρώ.
Το κόστος χρηματοδότησης για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανέρχεται σε 165 εκατ. ευρώ.