Επίσημο: Τέλος στην οριζόντια επιδότηση ρεύματος

Μπαίνουν σε κλίμακα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανάλογα με την κατανάλωση
Νέο μοντέλο επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος που καταργεί τις οριζόντιες ενισχύσεις και ταυτόχρονα προωθεί ευνοϊκές επιχορηγήσεις σε "συνεπείς" καταναλωτές αναμένεται να προωθήσει από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση

Νέο μοντέλο επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος που καταργεί τις οριζόντιες ενισχύσεις και ταυτόχρονα προωθεί ευνοϊκές επιχορηγήσεις σε "συνεπείς" καταναλωτές αναμένεται να προωθήσει από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση.

Την ώρα που οι Βρυξέλλες δίνουν σήμα στα κράτη-μέλη ώστε να λάβουν άμεσα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και ταυτόχρονα στην αυριανή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. θα συζητηθεί πλαφόν σε τιμές και κατανάλωση ρεύματος, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει το μοντέλο οριζόντιων επιδοτήσεων ώστε να κρατήσει όσο πιο χαμηλά γίνεται την κατανάλωση κιλοβατώρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οικονόμου:  Επιδότηση σε κλίμακα ανάλογα με την κατανάλωση

 

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας χθες στον Alpha σημείωσε ότι ναι μεν η επιδότηση θα εξακολουθεί να είναι για όλους, αλλά θα προσαρμόζεται σε κλίμακα ανάλογα με την κατανάλωση. «Όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει και κάθε δυνατότητα που δημιουργούμε για να βρισκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Ήδη, τρέχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, θα προσαρμόζεται δυναμικά στις εξελίξεις, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και να τηρείται αυτό που έχουμε πει: Ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των αυξήσεων, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, θα εξακολουθεί να καλύπτεται από την κρατική ενίσχυση, είτε αυτή προέρχεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, είτε από το μηχανισμό τιμολόγησης που έχουμε βρει. Επαναλαμβάνω για να μην δημιουργούμε εντυπώσεις που δεν θα υπάρχουν: Θα εξακολουθεί να υπάρχει στήριξη για την ηλεκτρική ενέργεια σε όλους και όλος ο κόσμος, ανάλογα με το τι κατανάλωση κάνει, θα εξακολουθεί να βλέπει στήριξη».

Ενδεχομένως, να υπάρξει μια κλίμακα, η οποία, όμως, θα λαμβάνει υπόψη της και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δηλαδή, δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι οριζόντιο. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν περιοχές της χώρας που η ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύ μεγαλύτερη, για τη θέρμανση σε σχέση με κάποιες άλλες. Όλα αυτά τα κριτήρια θα ληφθούν υπόψη. Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία και τους Έλληνες, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια με ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα. Θα υπάρχουν δυναμικές προσαρμογής», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, ο οποίος στα πλαίσια των ανακοινώσεων για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, τόνισε ότι για την επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος εξετάζονται σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση της κατανάλωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι τρεις πυλώνες που εξετάζει η κυβέρνηση αφορούν τους λογαριασμούς Οκτωβρίου, καθώς ήδη έχει ανακοινωθεί η επιδότηση Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες εστιάζουν στα εξής σενάρια:

Σε κάθε περίπτωση, η γενική κατεύθυνση των νέων ρυθμίσεων δεν έχει κλειδώσει καθώς τα επείγοντα μέτρα θα ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δίνοντας στην κυβέρνηση οριστικά δεδομένα για τις αλλαγές που θα εφαρμόσει στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Οκτώβριο.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram