Ταμείο ανεργίας ΔΥΠΑ: Αυτές είναι οι 15 “παγίδες” που καθυστερούν την επιδότηση

Ταμείο ανεργίας ΔΥΠΑ: Αυτές είναι οι 15 “παγίδες” που καθυστερούν την επιδότηση
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ - Για να ενεργοποιηθεί η επιδότηση πρέπει να υπάρχει δελτίο ανεργίας σε ισχύ.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Ταμείο ανεργίας ΔΥΠΑ: Η τακτική επιδότηση ανεργίας της ΔΥΠΑ αποτελεί βασικό μηχανισμό στήριξης για εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους.

Στην πράξη, όμως, πολλές αιτήσεις καθυστερούν ή απορρίπτονται, όχι επειδή δεν υπάρχει δικαίωμα, αλλά λόγω λαθών στη διαδικασία.

Ακολουθούν οι πιο συχνές “παγίδες”, όπως προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας και την καθημερινή πρακτική.

1) Εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης: Η αίτηση για το ταμείο ανεργίας πρέπει να υποβληθεί εντός 60 ημερών από την επομένη της λύσης ή λήξης της σύμβασης εργασίας. Αν η προθεσμία χαθεί, το δικαίωμα χάνεται.

2) Υποβολή αίτησης χωρίς ενεργό δελτίο ανεργίας: Η εγγραφή στο μητρώο ανέργων και η ύπαρξη ενεργού δελτίου ανεργίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Χωρίς αυτήν, η αίτηση δεν μπορεί να εξεταστεί.

3) Λάθος στοιχεία κατοικίας και ΚΠΑ2: Το αρμόδιο ΚΠΑ2 καθορίζεται αποκλειστικά από τον τόπο κατοικίας του ανέργου, όπως αυτός δηλώνεται στα στοιχεία του. Δεν συνδέεται με τον τόπο εργασίας ή την έδρα του εργοδότη. Λανθασμένη ή παλιά διεύθυνση προκαλεί προβλήματα στην πορεία της αίτησης.

4) ΙΒΑΝ χωρίς πρώτο δικαιούχο τον άνεργο: Η επιδότηση καταβάλλεται μόνο σε τραπεζικό λογαριασμό όπου ο άνεργος εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος. Διαφορετικά, η πληρωμή δεν πραγματοποιείται.

5) Παράλληλη απασχόληση που δεν δηλώνεται: Ακόμη και περιστασιακή ή μερική απασχόληση επηρεάζει την ιδιότητα του ανέργου. Η μη δήλωση μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή ή επιστροφή ποσών.

6) Αναχώρηση στο εξωτερικό χωρίς ενημέρωση: Η επιδότηση προϋποθέτει διαθεσιμότητα για εργασία στην Ελλάδα. Παραμονή στο εξωτερικό χωρίς ενημέρωση της ΔΥΠΑ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα.

7) Μη δήλωση μεταβολών κατά τη διάρκεια της επιδότησης: Ασθένεια, στράτευση, έναρξη απασχόλησης ή άλλη μεταβολή πρέπει να δηλώνεται άμεσα. Η παράλειψη θεωρείται παράβαση.

8) Λάθη στα προστατευόμενα μέλη: Εσφαλμένα στοιχεία τέκνων ή οικογενειακής κατάστασης επηρεάζουν το ποσό της επιδότησης και συχνά οδηγούν σε επανελέγχους.

9) Σύγχυση με το πιλοτικό νέο επίδομα ανεργίας: Η αίτηση υποβάλλεται κανονικά από όλους που έχουν τα κριτήρια. Η ένταξη στο πιλοτικό σύστημα γίνεται αυτόματα από τη ΔΥΠΑ και δεν επιλέγεται από τον άνεργο.

10) Υποτίμηση μεταγενέστερων ελέγχων: Η έγκριση της επιδότησης δεν αποκλείει μεταγενέστερους ελέγχους. Συχνά ζητούνται δικαιολογητικά σε δεύτερο χρόνο.

11) Μη ανταπόκριση σε κλήση ή ειδοποίηση του ΚΠΑ2: Η μη ανταπόκριση σε ειδοποίηση ή πρόσκληση μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή ή διακοπή της επιδότησης.

12) Λανθασμένη αιτία λύσης σύμβασης: Αν στο πληροφοριακό σύστημα εμφανίζεται παραίτηση αντί λήξης ή απόλυσης, η αίτηση μπλοκάρει μέχρι να διορθωθεί.

13) Συμμετοχή σε πρόγραμμα χωρίς έλεγχο επίδρασης: Η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης ή απασχόλησης μπορεί να επηρεάζει την επιδότηση. Απαιτείται έλεγχος πριν από την αποδοχή.

14) Αλλοδαποί και άδειες διαμονής: Για αλλοδαπούς δικαιούχους απαιτείται νόμιμη και συνεχής διαμονή στην Ελλάδα. Σε αρκετές περιπτώσεις ελέγχεται και η χρονική διάρκεια παραμονής.

15) Ασυνέπειες μεταξύ δηλωμένων στοιχείων: Ασυμφωνίες μεταξύ ΕΡΓΑΝΗ, ΔΥΠΑ και φορολογικών στοιχείων προκαλούν καθυστερήσεις και επιπλέον ελέγχους.

Συμπέρασμα:

Το ταμείο ανεργίας δεν χάνεται μόνο όταν δεν υπάρχει δικαίωμα. Πολύ συχνά χάνεται από λάθη διαδικασίας και ελλιπή ενημέρωση.

Η έγκαιρη αίτηση, τα σωστά στοιχεία και η συνεχής δήλωση μεταβολών είναι καθοριστικά για την ομαλή καταβολή της επιδότησης.

Ο λογιστής – φοροτεχνικός, Τάσος Δουκέρης.

(*) Ο Τάσος Δουκέρης ([email protected]) είναι λογιστής – φοροτεχνικός Α΄ Τάξεως. Σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών. Υπεύθυνος Λογιστικού Γραφείου Σ. Κρητικός και Συνεργάτες και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών – Οικονομολόγων (ΠΑΕΛΟ).

Δραστηριοποιείται στον χώρο της λογιστικής, φορολογικής και επιχειρηματικής συμβουλευτικής, παρέχοντας πρακτική καθοδήγηση και τεκμηριωμένες λύσεις σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιώτες.

Εξειδικεύεται στη διαχείριση φορολογικών, εργασιακών και διοικητικών θεμάτων, καθώς και στη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας στην καθημερινή λειτουργία επιχειρήσεων και στη φορολογική εικόνα των πολιτών.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr