Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Στο επίκεντρο η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου

Σύσκεψη για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του Γιώργου Γεραπετρίτη και των διοικήσεων της Hellenic Train και του ΟΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι o υπουργός Επικρατείας είχε παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο της 9ης Μαρτίου 2023 τα άμεσα μέτρα επανεκκίνησης των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα, από το τέλος Μαρτίου 2023, με ενισχυμένες εγγυήσεις ασφάλειας, όπως την υποχρεωτική παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σταθμό, ακόμη και αν αυτό καταστήσει αναγκαία τη μείωση στον όγκο του μεταφορικού έργου.

Τέμπη: Σε ειδική υπηρεσία το έγγραφο με τη σβησμένη βάρδια

Εξελίξεις με τις ενέργειες της Δικαιοσύνης για την απόδοση ευθυνών σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.

Σήμερα, ο εφέτης ανακριτής αναμένεται να καλέσει εκ νέου τον προϊστάμενο επιθεώρησης και τους δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επίκεινται και νέες διώξεις. Κατά πάσα πιθανότητα οι τρεις θα ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν προκειμένου να ενημερωθούν οι δικηγόροι τους.

Την ίδια ώρα, το έγγραφο που είχε σβηστεί με διορθωτικό, έχει ήδη δοθεί σε ειδική υπηρεσία για να ξεκαθαριστεί τι ήταν γραμμένο από κάτω αλλά και ποιος το έγραψε.

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από τον διοικητή του ΟΣΕ να του αποστείλει τους φακέλους για όλα τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα τα τελευταία 15 χρόνια, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες που δεν αναζητήθηκαν.

Επίσης, σε βάθος 15ετίας θα πάει η έρευνα και για τις συμβάσεις του ΟΣΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Έτσι εκτός από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης με τους 4 νεκρούς, στο ‘μικροσκόπιο’ μπαίνουν μεταξύ αυτών τα δυστυχήματα:

-16 Μαΐου 2016: Σύγκρουση μηχανήματος συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών με ψεκαστικό σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ, στις Σέρρες με απολογισμό δύο θανάτους και δύο τραυματισμούς

-30 Σεπτεμβρίου 2019: Θανάσιμος τραυματισμός 55χρονου επιβάτη, κατά την επιβίβαση στο Δομοκό

-21 Ιουνίου 2022: Σύγκρουση τρένου με Ι.Χ. σε αυτόματη φυλασσόμενη διάβαση στη Λάρισα με αποτέλεσμα τον θάνατο οδηγού.

Χθες (13/3/2023) ανέλαβε επισήμως ο εφέτης ανακριτής και θα ασχοληθεί μόνο με αυτή την υπόθεση, συνεχίζοντας την ανακριτική έρευνα από εκεί που την άφησε η 3η ανακρίτρια.

Ακόμα διερευνώνται πιθανές ποινικές ευθύνες στους γιατρούς που χορήγησαν την αναρρωτική άδεια στον προϊστάμενο επιθεώρησης και η οποία ξεκινούσε στις 2 Μαρτίου.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram