Συντάξεις: Δείτε αν θα πάρετε αύξηση

Βρείτε την προσωπική σας διαφορά

Το "πράσινο φως" για τις αυξήσεις στις συντάξεις και για το ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν πραγματικές και ποιοι λογιστικές αυξήσεις στο τέλος Ιανουαρίου θα το δώσει η προσωπική διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά υπάρχει αν η σύνταξη που λαμβάνει ο συνταξιούχος είναι υψηλότερη από αυτή που θα έπαιρνε, εάν ο υπολογισμός της είχε γίνει με βάση τα όσα προβλέπονται στο νόμο Κατρούγκαλου.

Πώς θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά

Για όσους ενδιαφέρονται να βρουν την προσωπική τους διαφορά είτε θετική είτε αρνητική αρκεί να "μπουν" στον ιστότοπο του  e-EFKA, στην ένδειξη Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συνταξιούχους (ΕΔΩ).

Στη συνέχεια, από τη λίστα των υπηρεσιών, θα επιλέξουν την «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης». Εισερχόμενοι στην υπηρεσία με τους κωδικούς TAXIS, θα μπορέσουν να εκτυπώσουν το ενημερωτικό σημείωμα που έχει αναλυτικές πληροφορίες για τη μηνιαία πληρωμή της σύνταξης τους.
Στο σημείωμα θα βρουν την προσωπική τους διαφορά, τις κρατήσεις τους, το μεικτό και το καθαρό ποσό της σύνταξής τους.

Αν εμφανιστεί μήνυμα ότι το ενημερωτικό τους σημείωμα δεν είναι διαθέσιμο, σημαίνει ότι ανήκουν στην κατηγορία των συνταξιούχων για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός της σύνταξής τους. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν ξεπερνούν τις 100.000 ( 4% των συνταξιούχων) και η αδυναμία ολοκλήρωσης του επαναυπολογισμού δεν συσχετίζεται με την αύξηση 7,75% την οποία θα λάβουν κανονικά.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση που «κλείδωσε» στο 7.75% αντί του 7.5% που υπολογιζόταν αρχικά, μεγέθυνε κατά 6.000 άτομα τον αριθμό των δικαιούχων σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ΕΦΚΑ καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης τόσο απομειώνεται η προσωπική διαφορά των συνταξιούχων με αποτέλεσμα να δικαιούνται περισσότεροι ολόκληρη την αύξηση η μέρος αυτής.

Μπορεί να μηδενίσει η προσωπική διαφορά

Όπως έχει επισημανθεί όσοι δεν δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους το 2023 επειδή διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά μπορεί να μηδενίσουν ή περιορίζουν το ύψος της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ειδικότερα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 με 70 ευρώ εκτιμάται ότι δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Σε αυτούς τους ασφαλισμένους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, συγκαταλέγονται και πολλοί, με συντάξεις κοντά στα 700 με 800 ευρώ. Ωστόσο αυτή η κατηγορία θα λάβει φέτος, για πρώτη φορά, την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, καθώς έχουν πλέον διευρυνθεί τα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα την αύξηση των δικαιούχων.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram