Σύλληψη 18χρονου στη Γαλλία για σχέδιο επίθεσης εναντίον γυναικών

Ένας 18χρονος άνδρας συνελήφθη στη Γαλλία και τέθηκε υπό επίσημη δικαστική διερεύνηση με την υποψία ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον γυναικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Εισαγγελίας κατά της Τρομοκρατίας (PNAT).
Ο νεαρός ισχυρίστηκε ότι είναι μέλος του κινήματος “incel” —μιας διαδικτυακής κοινότητας ανδρών που διακατέχονται από μίσος κατά των γυναικών, επειδή, όπως ισχυρίζονται, τους απορρίπτουν σεξουαλικά ή ρομαντικά.
Πρώτη υπόθεση του είδους στη Γαλλία
Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί την πρώτη επίσημη έρευνα που συνδέεται με το κίνημα των “incels” στη χώρα. Όπως ανέφερε η PNAT την Τρίτη, ξεκίνησε η δικαστική διαδικασία με την κατηγορία της “σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης με στόχο την προετοιμασία εγκλημάτων κατά προσώπων”.
Επιπλέον, πηγή προσκείμενη στην έρευνα επιβεβαίωσε τα σχετικά δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, τα οποία αναφέρουν πως ο νεαρός συνελήφθη κοντά σε σχολείο στην περιοχή του Σαιντ-Ετιέν, στη κεντρική Γαλλία. Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο μαχαίρια, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες ότι σχεδίαζε επίθεση εναντίον γυναικών.
Το ψηφιακό υπόβαθρο του μίσους
Τα τελευταία χρόνια, ιδεολογίες που βασίζονται στην εχθρότητα και τη δυσπιστία προς τις γυναίκες κερδίζουν έδαφος, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων και διαδικτυακών φόρουμ. Από την άλλη, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση νέων μέσω τέτοιων πλατφορμών.
Συνεπώς, οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειες πρόληψης και παρακολούθησης τέτοιων μορφών εξτρεμισμού, που, αν και αρχικά φαίνονται μεμονωμένες, ενδέχεται να οδηγήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Αντιμετώπιση του φαινομένου
Το κίνημα των “incels”, αν και παραμένει σε μεγάλο βαθμό διαδικτυακό, έχει συνδεθεί με επιθέσεις σε διάφορες χώρες, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία. Επίσης, οργανισμοί ασφαλείας και κοινωνιολόγοι υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης μέσω εκπαίδευσης και ψηφιακού εγγραμματισμού.
Η υπόθεση αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την αντιτρομοκρατική πολιτική της Γαλλίας, η οποία καλείται πλέον να διαχειριστεί απειλές που προέρχονται από ιδεολογίες με ρίζες στο διαδίκτυο αλλά με πραγματικές συνέπειες στην κοινωνία.
- 2 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 1/2025: Παράταση ενστάσεων έως 9 Ιουνίου για μόνιμες προσλήψεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
- 9 λεπτά πριν Νέα απόφαση: Αναγνωρίστηκε μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή – Δείτε το ΦΕΚ
- 19 λεπτά πριν Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις


















