Στο τραπέζι η επιστροφή της 13ης σύνταξης σε δύο δόσεις

Στο τραπέζι η επιστροφή της 13ης σύνταξης σε δύο δόσεις

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η επιστροφή της 13ης σύνταξης φαίνεται πως βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών, ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί μια νέα ενίσχυση για τους συνταξιούχους, με το βασικό σενάριο να προβλέπει καταβολή σε δύο δόσεις.

Η συζήτηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η πίεση από τους συνταξιούχους αυξάνεται, ενώ οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις φέρονται να καταγράφουν έντονη δυσαρέσκεια στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το ζήτημα έχει αναδείξει με έμφαση τόσο η «60+» όσο και το νεοσύστατο Κόμμα Συνταξιούχων, ζητώντας την επαναφορά όχι μόνο της 13ης, αλλά και της 14ης σύνταξης.

Πριν από περίπου έναν μήνα, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μαρκόπουλος είχε απορρίψει, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης και της 14ης σύνταξης, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα επιβάρυνε υπέρμετρα την οικονομία. Ωστόσο, οι πληροφορίες που διαρρέουν πλέον από κυβερνητικές πηγές δείχνουν ότι το θέμα επανεξετάζεται.

Εάν τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει από τη ΔΕΘ την επιστροφή της 13ης σύνταξης, θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν δει το εισόδημά τους να πιέζεται έντονα από τον πληθωρισμό και το αυξημένο κόστος ζωής.

Το σενάριο της «μισής + μισής» ενίσχυσης

Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται προβλέπει την καταβολή της ενίσχυσης σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι, η πρώτη δόση θα μπορούσε να δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ η δεύτερη θα μεταφερόταν πριν από το Πάσχα του 2027, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και η πορεία των εσόδων.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα επιχειρούσε να δώσει ένα μήνυμα στήριξης προς τους συνταξιούχους, χωρίς να επιβαρύνει άμεσα και εφάπαξ τον προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Συνταξιούχων, Γιάννης Παπαγεωργίου, σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες, τόνισε ότι το ΚΟ.ΣΥ. από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του ζητά την επιστροφή τόσο της 13ης όσο και της 14ης σύνταξης. Όπως σημείωσε, η πίεση προς την κυβέρνηση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις υπέρ των συνταξιούχων.

Τα άλλα μέτρα που εξετάζονται

Πέρα από το σενάριο της 13ης σύνταξης, στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκονται και άλλα μέτρα ενίσχυσης των συνταξιούχων.

Ένα από αυτά αφορά πιθανή διορθωτική αύξηση στις συντάξεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δημιουργία ειδικού μηχανισμού προστασίας των συντάξεων από την ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να καλύπτει μέρος της διαφοράς ανάμεσα στην ετήσια αύξηση των συντάξεων και στην πραγματική επιβάρυνση που προκαλεί ο πληθωρισμός στα νοικοκυριά.

Για να προχωρήσει μια τέτοια παρέμβαση, θα πρέπει να επανεξεταστεί η πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία η ετήσια αύξηση των συντάξεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος του πληθωρισμού.

Ένα ακόμη μέτρο που συζητείται είναι η περαιτέρω αύξηση του ετήσιου επιδόματος που καταβάλλεται στους συνταξιούχους στο τέλος Νοεμβρίου. Το ποσό, που πέρυσι ήταν 250 ευρώ και φέτος αυξάνεται στα 300 ευρώ για περισσότερους δικαιούχους, ενδέχεται να ενισχυθεί περαιτέρω, με σενάρια να κάνουν λόγο ακόμη και για 400 ευρώ.

Αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται επίσης η μείωση των κρατήσεων σε κύριες ή και επικουρικές συντάξεις. Το βασικό σενάριο αφορά την αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η οποία σήμερα επιβάλλεται στο σύνολο του ποσού για κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και για επικουρικές άνω των 300 ευρώ.

Για τις κύριες συντάξεις εξετάζεται το ενδεχόμενο η κράτηση να επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ και όχι στο σύνολο της σύνταξης. Για παράδειγμα, σε σύνταξη 2.200 ευρώ, η εισφορά θα υπολογίζεται στα 800 ευρώ και όχι σε ολόκληρο το ποσό, όπως ισχύει σήμερα.

Για τις επικουρικές συντάξεις, μάλιστα, μελετάται ακόμη και η κατάργηση της εισφοράς. Οι αλλαγές αυτές συνδέονται και με την πιλοτική δίκη που έχει προγραμματιστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 7 Οκτωβρίου, όπου η εισήγηση αναμένεται να κινηθεί υπέρ της μείωσης των κρατήσεων ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις.

Μεγάλες οι απώλειες των συνταξιούχων

Οι κύριες συντάξεις υπέστησαν μεγάλες περικοπές την περίοδο 2010-2018, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έφτασαν σωρευτικά από 20% έως και 45%. Μέχρι το 2022 οι συντάξεις παρέμειναν ουσιαστικά παγωμένες, λόγω της μνημονιακής πρόβλεψης που δεν επέτρεπε αυξήσεις.

Από το 2023 και μετά δόθηκαν αυξήσεις στις συντάξεις, ωστόσο για πολλούς συνταξιούχους αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που πριν από τις περικοπές λάμβανε 1.500 ευρώ και στη συνέχεια είδε τη σύνταξή του να μειώνεται στα 1.050 ευρώ, με τις αυξήσεις των τελευταίων ετών έφτασε περίπου στα 1.213 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από την απώλεια των 450 ευρώ έχει ανακτηθεί μόνο ένα μέρος, ενώ μεγάλο ποσοστό παραμένει χωρίς αποκατάσταση.

Εκκρεμεί και η ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας

Παράλληλα, αναμένεται η ρύθμιση που έχει προαναγγείλει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως για τις συντάξεις χηρείας. Η κ. Κεραμέως έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, ερμηνεύοντας τον νόμο Κατρούγκαλου, έκρινε ότι δεν μπορούν να καταβάλλονται σωρευτικά περισσότερες από μία εθνικές συντάξεις σε κάθε συνταξιούχο.

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία περικοπή στις συντάξεις χηρείας και ότι δεν θα αναζητηθούν αναδρομικά ποσά από χήρες και χήρους.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της περικοπής κατά 50% της σύνταξης χηρείας στον ιδιωτικό τομέα, όταν ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη από δικό του δικαίωμα. Η περικοπή αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ από το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν η νέα ρύθμιση θα δίνει λύση και σε αυτές τις περιπτώσεις ή αν θα περιοριστεί μόνο στη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλονται δύο εθνικές συντάξεις στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι αναμένουν πλέον συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς η οικονομική πίεση παραμένει μεγάλη και οι προσδοκίες για ουσιαστική στήριξη αυξάνονται.

Πηγή: από την 60Plus 

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Cookies