Στο 7,75% «έκλεισαν» οι αυξήσεις στους συνταξιούχους

Ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε.

Κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμο του Υπουργείου Εργασίας για τον «Εξορθολογισμό ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μόνο στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν 1.040 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης πράγμα που καταδεικνύει την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτού του αναγκαίου εξορθλογισμού, είπε ο υπουργός, προχωράμε σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ στα 10 χρόνια παραγραφής από τα 20 έτη που ήταν για οφειλές που ο υπόχρεος δεν έχει ενημερωθεί.

Στην ίδια λογική προχωράμε και στις ρυθμίσεις των 24 δόσεων από τις 12 που ήταν για τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως είναι για χρέη προς τις ΔΟΥ, ως ένα βήμα κοινής λογικής.

Ακούω, είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι κάποιοι από τους εισηγητές και αγορητές τις αντιπολίτευσης προτείνουν τις 120 δόσεις, αλλά εμείς προσπαθούμε να κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο της λογικής και της διαχείρισης της κατάστασης με πνεύμα σοβαρότητας.

Επίσης, αναγνωρίζουμε την μάχιμη πενταετία σε όλους τους ένστολους, ώστε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο υπουργός, ανέφερε ότι περιμένω από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να υπάρξει μια συναίνεση στο πλαφόν που μπαίνει σε κάποιες υψηλές επικουρικές συντάξεις διότι, όπως εξήγησε, «λόγω των δυσλειτουργιών τους συστήματος, εάν δεν κάνουμε αυτή την παρέμβαση θα μπορούσε να έχουμε επικουρικές συντάξεις σε διάφορα επαγγέλματα που ωφελούνται κοινωνικών πόρων, του ύψους των 15.000 ευρώ, των 20.000 ευρώ ή 24.000 ευρώ το μήνα και κάτι τέτοιο θα ήταν πρόκληση για τους υπόλοιπους συνταξιούχους».

Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, που έχει συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «βλέπω να σας διακατέχει μια ιερά οργή, αλλά για ποιο πράγμα; διότι δίνουμε την δυνατότητα στις δύο εταιρείες που αξιοποιούν την κινητή και ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ να έχουν συμμετοχή και στα θέματα του ΜΤΔΥ.

Όταν η μία εταιρεία είναι η ΕΔΕΚΤ, που διαχειρίζεται τις κινητές αξίες του ΕΦΚΑ και δημιουργήθηκε με το Νόμο Ρέππα και η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία έχει λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια θετικά.

Αντίθετα, πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία, το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων από την κινητή περιουσία του έχει απομείνει ανά τις προηγούμενες δεκαετίες μόλις με το 37,5% της περιουσίας του. Το 63,5% της κινητής του περιουσίας χάθηκε. Και εσείς (εν. βουλευτές της Αντιπολίτευσης) υποστηρίζετε αυτό το σύστημα!»

Ο υπουργός Εργασίας, για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την στήριξη του εισοδήματος σε συνταξιούχους και ευάλωτους, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι οι ωφελούμενοι θα είναι 2,3 εκατ. συμπολίτες μας.

Επίσης, ρυθμίζεται και πως θα καταβληθούν οι οριζόντιες αυξήσεις στους συνταξιούχους που θα είναι 7,75% και θα καλύψουν σχεδόν 2 εκατ. συντάξιμους από τους 2.700.000 συνταξιούχους της χώρας.

Παράλληλα, έχουμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και της τέταρτη δόση επανυπολογισμού του Νόμου Βρούτση».

Ο κ. Χατζηδάκης, είπε ότι θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία, και τουλάχιστον το 50% των συνταξιούχων θα δει ότι ωφεληθεί από έναν συνδυασμό τουλάχιστον δύο θετικών μέτρων από τα προαναφερόμενα.

Επισήμανε, ότι βάσει των στοιχείων , το 88 έως το 90% των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, θα δουν και αυτοί με τον έναν ή άλλο τρόπο μια αύξηση του εισοδήματός τους.

Ο υπουργός, απέρριψε ότι τα μέτρα αυτά είναι προεκλογικά, λέγοντας ότι εάν είχαν τέτοιο χαρακτήρα αναρωτήθηκε «γιατί να μην δώσουμε περισσότερα;» και πρόσθεσε «δίνουμε τόσα όσα αντέχει η οικονομία μας» και τόνισε στους βουλευτές της Αντιπολίτευσης ότι «το να διεκδικείτε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας έχει καταντήσει ανιαρή» αυτή η προσέγγιση «είναι πολιτικού νηπιαγωγείου».

Ο κ. Χατζηδάκης, ζήτησε να στηριχθούν οι διατάξεις για την εξίσωση των παροχών για όλες τις μητέρες. Για την απαγόρευση σε κάθε διάκριση των οροθετικών σε πρόσληψη ή εργασία. Στο 50% της αναπηρίας σε όλα τα Ταμεία. Στη ρύθμιση για τους βαριά αναπήρους που δεν θα τους ζητηθεί η επιστροφή επιδομάτων που έλαβαν καλόπιστα χωρίς να τα δικαιούνται κατά το παρελθόν. Και στις διατάξεις για το πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης σε ΑμεΑ.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram