Στις αρχές του 2027 η απόφαση του Ελεγκτικού για την εισφορά αλληλεγγύης

Στις αρχές του 2027 η απόφαση του Ελεγκτικού για την εισφορά αλληλεγγύης

Στους πρώτους μήνες του 2027 αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον τρόπο υπολογισμού της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), με την υπόθεση να αφορά περίπου 450.000 συνταξιούχους. Στο επίκεντρο βρίσκεται η συνταγματικότητα του ισχύοντος συστήματος κρατήσεων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενδεχόμενο επιστροφής αναδρομικών ποσών σε όσους έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, με τους δικαστές να καλούνται να αποφανθούν εάν η ΕΑΣ πρέπει να συνεχίσει να επιβάλλεται στο σύνολο της σύνταξης ή εάν απαιτείται διαφορετικός, κλιμακωτός τρόπος υπολογισμού.

Καθοριστική για τη συζήτηση ήταν η τοποθέτηση του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας, Γεωργίου Βοΐλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης του υφιστάμενου συστήματος, επισημαίνοντας την ανάγκη δικαιότερης κατανομής των επιβαρύνσεων.

Θετική εισήγηση για αλλαγή στον υπολογισμό της ΕΑΣ

Το βασικό ζήτημα αφορά την επιβολή της εισφοράς με ενιαίο συντελεστή επί του συνολικού ποσού της σύνταξης, όταν αυτή υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο.

Κατά τη συζήτηση υποστηρίχθηκε ότι ο σημερινός τρόπος υπολογισμού δημιουργεί ζητήματα ισότητας και αναλογικότητας, καθώς η κράτηση δεν περιορίζεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το όριο των 1.400 ευρώ, αλλά εφαρμόζεται στο σύνολο της σύνταξης.

Ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας εισηγήθηκε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, υιοθετώντας την κατεύθυνση ενός περισσότερο αναλογικού συστήματος.

Η εισήγησή του, πάντως, δεν δεσμεύει τους δικαστές, οι οποίοι θα λάβουν την τελική απόφαση.

Αναδρομικά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η τοποθέτηση του Γεωργίου Βοΐλη σχετικά με την πιθανότητα αναδρομικής επιστροφής ποσών που έχουν παρακρατηθεί από τις συντάξεις.

Ο γενικός επίτροπος υποστήριξε ότι, εφόσον κριθεί αναγκαία η αλλαγή του ισχύοντος συστήματος, τυχόν αναδρομικές επιστροφές θα πρέπει να περιοριστούν στους συνταξιούχους που έχουν ήδη κινηθεί δικαστικά.

Η θέση αυτή συνδέεται με την ανάγκη προστασίας της οικονομικής ισορροπίας των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς μια γενικευμένη αναδρομική εφαρμογή θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση.

Συνεπώς, ακόμη και στην περίπτωση θετικής απόφασης για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ΕΑΣ, δεν θεωρείται δεδομένο ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα αποκτήσουν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων.

Η προσφυγή που οδήγησε την υπόθεση στην Ολομέλεια

Η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε ύστερα από αίτηση του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκου Αγγελάρα, ο οποίος αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα του σημερινού τρόπου επιβολής της εισφοράς.

Κατά τη συζήτηση, οι νομικοί παραστάτες υποστήριξαν ότι η εφαρμογή ενός συντελεστή στο συνολικό ποσό της σύνταξης, χωρίς προηγούμενη εξαίρεση του προστατευόμενου ποσού, αντίκειται σε συνταγματικές αρχές, μεταξύ των οποίων η ισότητα, η αναλογικότητα και η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι η αναμόρφωση του συστήματος δεν θα προκαλούσε δημοσιονομική επιβάρυνση.

Τι υποστήριξε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Διαφορετική θέση εξέφρασε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υπερασπιζόμενο το ισχύον πλαίσιο υπολογισμού της ΕΑΣ.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε, η σημερινή επιβολή της εισφοράς δεν οδηγεί σε υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των συνταξιούχων, ενώ κατά τον καθορισμό των σχετικών επιβαρύνσεων λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές συνθήκες και οι δυνατότητες των πολιτών.

Οι αντίθετες αυτές προσεγγίσεις θα συνεκτιμηθούν από τους ανώτατους δικαστές, οι οποίοι καλούνται να κρίνουν εάν το υφιστάμενο καθεστώς είναι συνταγματικά ανεκτό ή απαιτείται τροποποίηση.

Στις αρχές του 2027 η τελική δικαστική κρίση

Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2027 και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Από το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί εάν θα ανοίξει ο δρόμος για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των κρατήσεων, αλλά και κατά πόσο θα μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά ποσά.

Μέχρι την έκδοση της απόφασης, καμία αλλαγή στον υπολογισμό της ΕΑΣ και καμία επιστροφή αναδρομικών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Τον τελευταίο λόγο έχουν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι θα αποφανθούν για τη συνταγματικότητα του ισχύοντος πλαισίου και τις ενδεχόμενες συνέπειες της απόφασής τους.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Domain Name:workenter.gr
Νόμιμος εκπρόσωπος:Παναγής Γκιόλμας
Ιδιοκτησία:GATEWORK Α.Ε.
ΑΦΜ:800904236
ΓΕΜΗ:144568701000
Αρμόδια ΔΟΥ:ΦΑΕ Αθήνας
Διαχειριστής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Σύνταξης:Πέτρος Παπαβασιλείου
Διεύθυνση:Ζωοδόχου Πηγής 1Α &
Ακαδημίας 70, Τ.Κ. 10678,
Αθήνα
Tηλεφωνικό κέντρο:2119555050
Email: enimerosi@workenter.gr
Πρακτορείο Φωτογραφιών:Eurokinissi
Cookies