Στην αντεπίθεση ο Χατζηδάκης για τα λάθη στις fast-track συντάξεις

«Πυρά» κατά εργατολόγων και «εκπροσώπων συνταξιούχων»
Με επίσημη ανακοίνωση, γίνει λόγος για «τακτική του ψεύδους, της παραπληροφόρησης και της σύγκρουσης».

Επίθεση σε εργατολόγους που «χάνουν την πελατεία τους», αλλά και σε «εκπροσώπους συνταξιούχων», εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τα λάθη στην έκδοση των συντάξεων.

Με επίσημη ανακοίνωση, γίνει λόγος για «τακτική του ψεύδους, της παραπληροφόρησης και της σύγκρουσης».

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει, με νόημα, ότι τα λάθη που έχουν γίνει, δεν προκύπτουν από τη fast-track διαδικασία, αλλά είναι αποτέλεσμα του μοντέλου της αυτοματοποίησης.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, αυτές οι συντάξεις «εκδόθηκαν μέσα από τη διαδικασία αυτοματοποίησης, με την επιφύλαξη συμπληρωματικών ελέγχων και έκδοσης τροποποιητικής συνταξιοδοτικής απόφασης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαίωσης. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από την νομοθεσία εδώ και χρόνια και ισχύει και για τις περιπτώσεις εκείνων των σύνθετων συντάξεων που εκδίδονται απευθείας από τους εισηγητές.

Άλλωστε, η πιθανότητα λάθους ή παράλειψης κατά την έκδοση της σύνταξης προβλέπεται ως ενδεχόμενο στην ασφαλιστική νομοθεσία εδώ και δεκαετίες.

Για αυτό και υπάρχουν οι σχετικές διαδικασίες των επανελέγχων που διασφαλίζουν στο ακέραιο το ακριβές ύψος της σύνταξης και ενεργοποιούνται ακόμα και χωρίς την υποβολή ένστασης από τον ασφαλισμένο!

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι «δήθεν προστάτες» των ασφαλισμένων, όμως σκοπίμως αποφεύγουν να το τονίσουν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τους εμφανίσεις…»

Όλα αυτά ενώ, κατά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο ΕΦΚΑ «καταγράφει ιστορικό ρεκόρ έκδοσης συντάξεων τον Μάιο με πάνω από 30.000 απονομές και το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων φτάνει στο τέλος του εντός του καλοκαιριού».

Γίνεται λόγος για συντονισμένη επίθεση στη νέα διαδικασία των fast-track συντάξεων.

Ο κ. Χατζηδάκης θεωρεί ότι αυτοί οι «εργατολόγοι, ισχυρίζονται πως οι συντάξεις αυτές εκδίδονται με σοβαρά λάθη και παραλείψεις και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν διοίκηση και υπαλλήλους για σοβαρή διοικητική αμέλεια εις βάρος των ασφαλισμένων».

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «ο ασφαλισμένος που θέλει να βγει γρήγορα η σύνταξή του δεν έχει ανάγκη πλέον να πληρώσει κάποιο δικηγορικό γραφείο με προσβάσεις και επαφές στο εσωτερικό του ΕΦΚΑ για να την λάβει.

Με τη νέα διαδικασία fast-track, ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ έχει τρεις μήνες περιθώριο να εκδώσει τη σύνταξη και αν δεν το πράξει τότε ενεργοποιείται η διαδικασία της αυτόματης έκδοσης λαμβάνοντας υπόψιν τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει ο ΕΦΚΑ στα συστήματά του, αλλά και τα στοιχεία που προσκόμισε ο ασφαλισμένος.»

«Με τις fast-track συντάξεις και την οριστική έκδοση των εκκρεμών συντάξεων εντός του καλοκαιριού «σπάει» επιτέλους ένα παρα-σύστημα εξάρτησης των ασφαλισμένων που αναγκάζονταν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά ως «γρηγορόσημο» για την έκδοση της σύνταξης τους.

Η σύνταξη θα εκδίδεται στην ώρα της και ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να πληρώσει κάποιον «ειδικό στις συντάξεις» για να την «τρέξει».

Ειδικά για τις συντάξεις fast-track έχει προβλεφθεί τόσο η υποχρέωση εκ των υστέρων- σε βάθος τριετίας- συμπληρωματικών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και διόρθωσης τυχόν λαθών αλλά και ενστάσεων οποτεδήποτε ο ασφαλισμένος το επιθυμεί.

Με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης κατοχυρώνεται πλήρως και μηδενίζεται το ενδεχόμενο να αδικηθεί από τον ΕΦΚΑ ως προς το ύψος της σύνταξης που θα λάβει», καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram