Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο

Οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα
Στη Βουλή δύο νέες υπουργικές ρυθμίσεις για τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο

Στη Βουλή δύο νέες υπουργικές ρυθμίσεις για τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο.

Οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το ΠΔ 85/2022 και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δίνουν οι δύο ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, που κατατέθηκαν στη Βουλή στις 30/1, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Με την πρώτη ρύθμιση «επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, υφιστάμενη διάταξη που αφορούσε σε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Η ως άνω ρύθμιση κατέστη αναγκαία, προκειμένου να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι και στους ΟΤΑ, οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με ειδικό τρόπο, ως αναγνώριση της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Μητσοτάκης: Εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ οι καλλιτέχνες

Σύμφωνα με την δεύτερη ρύθμιση, «εξαιρούνται ρητά από το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 85/2022, η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα. Με την ρύθμιση αυτή αποτυπώνεται και νομοθετικά αυτό το οποίο είχε εξ αρχής διασαφηνιστεί από την κυβέρνηση, ότι δηλαδή η απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καλλιτεχνών εξαιρείται από το ΠΔ 85/2022, εφόσον αφορά σε παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου. Επιπλέον εξαιρείται και ως προς τις προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο. Η ρύθμιση επιβεβαιώνει επίσης ότι η εφαρμογή του ΠΔ δεν συνεπάγεται την οποιαδήποτε μετατροπή υφιστάμενων θέσεων καλλιτεχνών βαθμίδας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε θέσεις βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις «μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία είχε δημιουργηθεί στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το εάν το ΠΔ 85/2022 επηρεάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο την πρόσληψη, απασχόληση και αμοιβή καλλιτεχνών στο Δημόσιο, αλλά και ακαδημαϊκά τους ζητήματα. Επιπλέον διασφαλίζεται οριζόντια στο Δημόσιο η δίκαιη αμοιβή τους, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Το ΑΣΕΠ δεν αφορά τους καλλιτέχνες»

Στην εξαίρεση από το ΑΣΕΠ για τους καλλιτέχνες έχει αναφερθεί και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. «Το ΑΣΕΠ δεν αφορά τους καλλιτέχνες. Αυτό λέγαμε από την πρώτη μέρα και αυτό εξακολουθεί και ισχύει. Και επίσης, ούτε πληρώνονται με ενιαίο μισθολόγιο οι καλλιτέχνες. Στο Εθνικό Θέατρο, υπάρχει αυτή τη στιγμή η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Εθνικού Θεάτρου. Ας μας διαψεύσει το ΣΕΗ. Για τις ορχήστρες, υπάρχει ειδικό μισθολόγιο δια νόμου. Ας έρθει κάποιος να πει ότι λέω ψέματα. Δεν έχει έρθει κανείς.

Το θέμα στη βάση του ουσιαστικά δεν επηρεάζει τους καλλιτέχνες, αλλά επειδή δεν θέλουμε να υπάρχει οποιαδήποτε σκιά, οποιοδήποτε περιθώριο παρανόησης είτε εσκεμμένης είτε λόγω αμφιβολιών ή επιφυλάξεων ή ελλείματος εμπιστοσύνης, πλέον αυτό θα καταστεί όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται και νομοθετικά» τόνισε.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram