Στη Σούδα το μεγαλύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο — Ενίσχυση δυνάμεων με φόντο την ένταση ΗΠΑ-Ιράν

Σε μια χρονική συγκυρία όπου η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford κατέπλευσε στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη για ανεφοδιασμό, πριν από την επόμενη φάση ανάπτυξής του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία του πλοίου θεωρείται κρίσιμη, καθώς συνδέεται άμεσα με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Άφιξη στη Σούδα και επιχειρησιακός ρόλος
Το USS Gerald R. Ford, το μεγαλύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον κόσμο, έδεσε στην Κρήτη για να ανεφοδιαστεί προτού αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, με φόντο τις εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν.
Το αεροπλανοφόρο έφτασε στον κόλπο της Σούδας, όπως αποκαλύπτουν φωτογραφίες του Reuters.
Το συγκεκριμένο πλοίο θεωρείται από τα πλέον ισχυρά μέσα που διαθέτουν οι ΗΠΑ, τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού αεροσκαφών που μπορεί να μεταφέρει όσο και εξαιτίας των προηγμένων αμυντικών συστημάτων του.
Στις 20 Φεβρουαρίου το πλοίο βρισκόταν στα στενά του Γιβραλτάρ και μέχρι την Τρίτη αναμενόταν στο λιμάνι της Σούδας.
Τετραήμερη παραμονή και επόμενος προορισμός
Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν μέσω του MEGA από τον Μαρίνο Γκασιάμη, το Gerald Ford θα παραμείνει στη Σούδα για τέσσερις ημέρες προκειμένου να πραγματοποιήσει ανεφοδιασμό και στη συνέχεια θα αποπλεύσει προς το Ισραήλ, όπου αναμένεται να φτάσει έπειτα από περίπου δύο ημέρες, ώστε να λάβει θέση μάχης.
Κλιμάκωση στρατιωτικής παρουσίας
Η μετακίνηση του αεροπλανοφόρου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συγκέντρωσης αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται έτοιμες να χρησιμοποιήσουν σχεδόν 400 μαχητικά αεροσκάφη σε ενδεχόμενη επιχείρηση κατά του Ιράν, την ώρα που η Τεχεράνη προχωρά σε ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων.
Η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων εκτείνεται γεωγραφικά από τη Γερμανία μέχρι την Ιορδανία και το Κατάρ. Από το Ράμσταϊν έως τη Σικελία και τη Σούδα βρίσκονται σε ετοιμότητα 100 μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα από 75 ιπτάμενα τάνκερ, πέραν των 90 αεροσκαφών που μεταφέρει το Ford.
Ταυτόχρονα, στις αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν προωθηθεί τουλάχιστον 120 μαχητικά, ιπτάμενα τάνκερ και ιπτάμενα ραντάρ, γεγονός που υποδηλώνει υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής προετοιμασίας.
Ρωσικοί πύραυλοι και κινήσεις της Τεχεράνης
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Τεχεράνη φέρεται να έχει συνάψει συμφωνία ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με τη Μόσχα για την προμήθεια χιλιάδων προηγμένων πυραύλων.
Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε στη Μόσχα τον Δεκέμβριο, προβλέπει ότι η Ρωσία θα παραδώσει στο Ιράν 500 φορητές μονάδες εκτόξευσης τύπου “Verba” και 2.500 πυραύλους “9M336” μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι Financial Times επικαλούνται διαρροή ρωσικών εγγράφων που περιήλθαν στην κατοχή της, καθώς και πληροφορίες από αξιωματούχους με γνώση της συγκεκριμένης συμφωνίας.
Η πληροφορία αυτή προστίθεται στις συνεχιζόμενες απειλές της Τεχεράνης κατά των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για καταστροφή του αεροπλανοφόρου Lincoln που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, περίπου 700 χιλιόμετρα από το Ιράν.
Πόλεμος προπαγάνδας και διαπραγματεύσεις
Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης, ιρανικά μέσα παρουσίασαν βίντεο με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης που απεικονίζει επίθεση με πυραύλους και νάρκες εναντίον του αεροπλανοφόρου Lincoln, επιχειρώντας να στείλουν μήνυμα αποτροπής προς τον Λευκό Οίκο.
Παράλληλα, το ενδεχόμενο διπλωματικής αποκλιμάκωσης παραμένει ανοιχτό, καθώς αναμένονται διαπραγματεύσεις στο Ομάν, ενώ το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες και ποια θα είναι η αντίδραση της Τεχεράνης μένει να φανεί.
- 4 λεπτά πριν Πανελλήνιες 2026: Σε ποια μαθήματα εξετάζονται σήμερα (4/6) οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ
- 5 λεπτά πριν Άλιμος: Σύλληψη 15χρονου για ληστεία και τραυματισμό ηλικιωμένης
- 12 λεπτά πριν Φωτιά σε σπίτι στα Γιαννιτσά: Αστυνομικός έσωσε δύο ανήλικες αδελφές


















