Στενά Ορμούζ: Στον «πάγο» οι διελεύσεις

Στενά Ορμούζ: Στον «πάγο» οι διελεύσεις

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Στην ένατη εβδομάδα εισήλθε η κρίση στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, καθώς ο τρόπος των διελεύσεων των πλοίων παραμένει σε εκκρεμότητα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς η κάθε πλευρά επιμένει στις δικές της θέσεις.

Παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή για άνοιγμα των Στενών, στο πλαίσιο των ευρύτερων συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, η κατάσταση στο πεδίο παραμένει ρευστή ενόψει και των νέων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στο Ισλαμαμπάντ.

Αν και ορισμένα πλοία επιχείρησαν να διασχίσουν την περιοχή -με κάποια να τα καταφέρνουν- η Ουάσιγκτον διατήρησε τον ναυτικό αποκλεισμό για δεξαμενόπλοια που συνδέονται με ιρανικά λιμάνια.

Σε απάντηση, το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε ότι η στρατηγικής σημασίας θαλάσσια αρτηρία τίθεται εκ νέου εκτός λειτουργίας έως ότου αρθούν οι αμερικανικοί περιορισμοί.

-Θα επιστραφεί το πλήρωμα του «Touska»-

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν φαίνεται να δοκιμάζεται εκ νέου, μετά την κατάσχεση του ιρανικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container ship) «Touska» στον Κόλπο του Ομάν, σε μια εξέλιξη που επαναφέρει την ένταση στο προσκήνιο.

Το «Touska» (IMO 9328900), υπό ιρανική σημαία, είχε αποπλεύσει από το Πορτ Κλάνγκ της Μαλαισίας μεταφέροντας φορτίο από την Κίνα. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, διέσχισε τη γραμμή αποκλεισμού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και παρεμποδίστηκε στις 19 Απριλίου, πριν ακινητοποιηθεί και συλληφθεί από πεζοναύτες. Το πλοίο παραμένει πλόιμο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος βύθισης.

Το «Touska» φέρεται να μετέφερε είδη διπλής χρήσης, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς, και συνεπώς παραβίασε τον αποκλεισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, το πλήρωμα του πλοίου αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στο Ιράν, στοιχείο που αφήνει περιθώριο περιορισμένης αποκλιμάκωσης σε επιχειρησιακό επίπεδο.

-Ψευδή μηνύματα σε εταιρείες για διελεύσεις-

Tην ίδια ώρα ψευδή μηνύματα που υπόσχονται ασφαλή διέλευση από το Στενό του Ορμούζ με αντάλλαγμα κρυπτονομίσματα έχουν σταλεί σε ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες των οποίων τα πλοία έχουν ακινητοποιηθεί δυτικά της θαλάσσιας οδού, αναφέρει η ελληνική εταιρεία διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων MARISKS.

Η MARISKS εξέδωσε χθες, Δευτέρα, προειδοποίηση προς τους πλοιοκτήτες ότι άγνωστοι παράγοντες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τις ιρανικές αρχές, έστειλαν σε ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες μήνυμα με το οποίο απαιτούσαν τέλη διέλευσης σε κρυπτονομίσματα, Bitcoin ή Tether, για την «εκκαθάριση».

«Αυτά τα συγκεκριμένα μηνύματα αποτελούν απάτη», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το μήνυμα δεν εστάλη από τις ιρανικές αρχές.

-Παγωμένη η ναυτιλιακή κίνηση στα στενά του Ορμούζ-

Την ίδια ώρα η ναυσιπλοϊα στα στενά του Ορμούζ παραμένει σε μηδενικά επίπεδα ενόψει του νέου κύκλου επαφών στο Ισλαμαμπάντ.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς αναμένεται να μεταβεί στην πακιστανική πρωτεύουσα, ενώ οι Ιρανοί διαπραγματευτές φέρεται να έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας για να συμμετάσχουν, παρά τις δημόσιες επιφυλάξεις των προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα πάντως με την εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Diaplous, η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ παραμένει περιορισμένη καθώς το τελευταίο 24ωρο, έως τις 14:00 χθες το μεσημέρι, καταγράφηκαν συνολικά τέσσερις διελεύσεις δεξαμενόπλοιων, εκ των οποίων δύο εισερχόμενες και δύο εξερχόμενες, όλες μέσω του διαδρόμου που έχει καθορίσει το Ιράν.

Ειδικότερα, τα δύο εισερχόμενα δεξαμενόπλοια δεν υπόκεινται σε καθεστώς κυρώσεων, με το ένα να κατευθύνεται προς τη Χαμρίγια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το δεύτερο να βρίσκεται σε αναμονή οδηγιών. Από την πλευρά των εξερχόμενων, το ένα πλοίο απέπλευσε από το Ζουμπάιρ του Ιράκ και το άλλο από το Κουβέιτ. Τα δεξαμενόπλοια αυτά δεν εμποδίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις καθώς προσεγγίζουν άλλα λιμάνια εκτός του Ιράν

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καμία από τις διελεύσεις δεν αφορά πλοία ελληνικών συμφερόντων, γεγονός που αντανακλά τη συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα των πλοιοκτητών εν μέσω των αυξημένων κινδύνων στην περιοχή.

Δεν έχει αναχωρήσει ακόμη καμία ιρανική αντιπροσωπεία για το Πακιστάν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση

Δεν έχει αναχωρήσει ακόμη καμία ιρανική αντιπροσωπεία για το Πακιστάν για να μετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση, διαψεύδοντας διεθνή δημοσιεύματα που ανακοινώνουν ταξίδι Ιρανών αντιπροσώπων στο Ισλαμαμπάντ και προγραμματισμένες ώρες για αμερικανοϊρανικές συνομιλίες.

«Μέχρι στιγμής, καμία ιρανική αντιπροσωπεία δεν έχει αναχωρήσει για το Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν, είτε πρόκειται για βασική είτε για δευτερεύουσα αντιπροσωπεία», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, διαψεύδοντας πληροφορίες περί του αντιθέτου.

Ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον οποίο επικαλέστηκε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τεχεράνης Tasnim, προειδοποίησε παράλληλα σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν είναι έτοιμες να δώσουν «άμεση και αποφασιστική απάντηση» σε οποιαδήποτε νέα εχθρική ενέργεια από τους αντιπάλους του.

Η ισχύς της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν που τέθηκε σε ισχύ στις 8 Απριλίου, αναμένεται να εκπνεύσει «την Τετάρτη το βράδυ, ώρα ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο χώρες κατηγορούν η μια την άλλη για παραβίαση της εκεχειρίας αυτής και έχουν και οι δύο ενισχύσει τον έλεγχο στις θαλάσσιες διελεύσεις στον Κόλπο.

Ο Αλί Αμπντολαχί, ο διοικητής του κεντρικού επιτελείου επιχειρήσεων των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων Χατάμ Αλ Ανμπίγια, δήλωσε ότι η Τεχεράνη διατηρεί το πάνω χέρι στο στρατιωτικό πεδίο, όπως και στη διαχείριση των Στενών του Ορμούζ, και δεν θα επιτρέψει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να «δημιουργήσει ψευδή αφηγήματα για την κατάσταση στο πεδίο».

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr