Στεγαστικό: Έρχονται δύο νέα επιδοτούμενα προγράμματα – Ποιους αφορά

Δύο νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος προγραμματίζεται να τεθούν σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες, μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαθεσιμότητας προσιτών κατοικιών. Και οι δύο δράσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας πριν από την έναρξή τους.
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω» για ενοικίαση και ιδιοκατοίκηση
Η πρώτη παρέμβαση αφορά το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω», συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, το οποίο – όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης – αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο.
Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κλειστών ακινήτων, με στόχο τη διάθεσή τους προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές. Παράλληλα, θα καλύπτει και παρεμβάσεις σε κατοικίες που ήδη ιδιοκατοικούνται, ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή τους απόδοση και η συνολική τους κατάσταση. Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων εκτιμάται ότι θα κατευθυνθεί στις κατοικίες που θα ανακαινιστούν για να διατεθούν προς ενοικίαση, ενώ το υπόλοιπο θα αφορά την ιδιοκατοίκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται υποχρεωτική διάθεση συγκεκριμένου ποσοστού της επιχορήγησης για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να αξιοποιείται για ευρύτερες εργασίες ανακαίνισης. Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», τα οποία έχουν ήδη διευρυνθεί ώστε να καλύπτουν και μεσαία εισοδήματα.
Υπενθυμίζεται ότι στο «Σπίτι μου ΙΙ», που απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 25 έως 50 ετών, το ανώτατο εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 25.000 ευρώ για άγαμους, στις 35.000 ευρώ για ζευγάρια – με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί – και στις 39.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, επίσης με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
Πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών μέσω Κοινωνικής Αντιπαροχής
Η δεύτερη δράση αφορά την ανέγερση κατοικιών από ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες σε δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες θα παραχωρηθούν κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κοινωνικής Αντιπαροχής.
Βάσει του σχεδιασμού, οι ανάδοχοι θα υποχρεούνται να διαθέτουν το 30% των νέων κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση με χαμηλό ενοίκιο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα μπορούν να το διαθέτουν προς πώληση. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.
- 6 λεπτά πριν Πανελλήνιες 2026: Σε ποια μαθήματα εξετάζονται σήμερα (4/6) οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ
- 7 λεπτά πριν Άλιμος: Σύλληψη 15χρονου για ληστεία και τραυματισμό ηλικιωμένης
- 14 λεπτά πριν Φωτιά σε σπίτι στα Γιαννιτσά: Αστυνομικός έσωσε δύο ανήλικες αδελφές
















