Σταθερή αύξηση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2022

Κατά 9% αυξήθηκε, η μέση τιμή των βασικών αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα κατά το τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ωστόσο η αύξηση αυτή θεωρείτε από τις μικρότερες που έχουν καταγραφεί στην ΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Την ίδια στιγμή, η απότομη αύξηση των τιμών συνεχίζεται στην ΕΕ, με την μεγαλύτερη να σημειώνεται στα δημητριακά κατά 52%, τα αυγά κατά 49% και το γάλα κατά 42%, ενώ σημαντική είναι η αύξηση και σε λιπαντικά, ζωοτροφές και ενέργεια.

Ο κύριος λόγος της απότομης αύξησης τιμών στα βασικά αγροτικά προϊόντα είναι σαφώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στις παγκόσμιες αγροτικές αγορές, καθώς Ρωσία και Ουκρανία αποτελούσαν τους πιο σημαντικούς εξαγείς δημητριακών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοσπόρων και λιπασμάτων μέχρι την έναρξη του πολέμου.

Επιπλέον, οι ενέργειες για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχουν αυξήσει τις τιμές της ενέργειας. Όλα αυτά συντέλεσαν στην απότομη αύξηση τιμών για βασικά αγροτικά προϊόντα και εισροές, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της Eurostat.

Η μέση τιμή

Η μέση τιμή της ΕΕ των αγροτικών προϊόντων στο σύνολο της μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022, αυξήθηκε απότομα κατά 30% για το ίδιο «καλάθι» προϊόντων.

Αυτό αντιπροσώπευε μια περαιτέρω επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών (+25% μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2021 και του δεύτερου τριμήνου 2022). Ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις σημειώθηκαν για τα δημητριακά (+52%), τα αυγά (+49%) και το γάλα (+42%).

Διαφορετική η άποψη του Άδωνη Γεωργιάδη 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ωστόσο, φαίνεται να έχει εντελώς διαφορετική άποψη για τις τιμές των προϊόντων καθώς σε πρόσφατες δηλώσεις του διαπίστωσε μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Κατά την επίσκεψη του μάλιστα, σε λαϊκή αγορά στη Πεύκη εμφανίστηκε πλήρως ευχαριστημένος από τις τιμές των προϊόντων δηλώνοντας ότι "οι τιμές είναι καλύτερες από πέρυσι".

Οι διαπιστώσεις του κυρίου Γεωργιάδη, βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και τον πρόεδρο της Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α) Δημήτρη Μουλιάτο, ο οποίος σε δηλώσεις του στο workenter.gr επεσήμανε ότι "οι τιμές στις λαϊκές αγορές είναι χαμηλότερες έως και 20% από πέρυσι. Απέδωσε το γεγονός στο πολύ καλό καιρό, στο ότι δεν υπάρχει έλλειψη προϊόντων και κυρίως στη συγκράτηση των τιμών από πλευρά εμπόρων και παραγωγών.

 

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram