Σταϊκούρας: Ανοίγει η πλατφόρμα για ρύθμιση οφειλών σε 36-72 δόσεις

Ανακοινώσεις για οικονομικά μέτρα στήριξης σεισμόπληκτων
Μέσα στην ημέρα αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη ενώ ανοίγει και η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση των οφειλών την πανδημίας.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη ενώ ανοίγει και η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση των οφειλών την πανδημίας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι αντίστοιχα με εκείνα για τους πυρόπληκτους, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους δικαιούχους.

Ανάλογα των μέτρων για τους πυρόπληκτους θα είναι τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη, προανήγγειλε ο υπουργός. Επεσήμανε δε, ότι «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως».

Ρύθμιση οφειλών

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, έως το τέλος της εβδομάδας, ίσως σήμερα ή αύριο θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ένταξη των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Έτσι περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν από την αρχή της πανδημίας (Μάρτιο 2020) έως και το τέλος Ιουλίου 2021 σε έως 72 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τον Ιανουάριο του 2022.

Πρόκειται για αρρύθμιστες οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση εφάπαξ καταβολής έως τις 31/12/2021, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και όλες οι βεβαιωθείσες εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 φορολογικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες και παρέμειναν αρρύθμιστες μέχρι σήμερα.

Η συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα τους δίνει την επιλογή πληρωμής σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή 72 έντοκες με επιτόκιο ύψους 2,5%.

Η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα θα μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και τις 31/12/2021, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος  Ιανουαρίου 2022 ενώ οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές από:

 • ΦΠΑ φορολογικών περιόδων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021
 • φόρο εισοδήματος
 • ειδική εισφορά αλληλεγγύης
 • τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης φορολογικού έτους 2019
 • ΕΝΦΙΑ έτους 2020 οι οποίες έμειναν απλήρωτες και αρρύθμιστες μέχρι σήμερα
 • έκτακτες φορολογικές οφειλές (από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, μεταβίβασης ακινήτων, πρόστιμα οδικών, πολεοδομικών και λοιπών παραβάσεων βεβαιωμένα στις Δ.Ο.Υ. πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που βεβαιώθηκαν εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 αλλά δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα και παρέμειναν αρρύθμιστες.

Επιπλέον, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 31-12-2021.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι εφικτή μόνο:

 • για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σε μία τουλάχιστον απόφαση υπουργού Οικονομικών με μέτρα οικονομικής ενίσχυσης πληγέντων από τα μέτρα κατά του COVID-19, η οποία έχει εκδοθεί εντός του 2020
 • για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, οι οποίοι:
 • τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά την περίοδο από 1-3-2020 έως 31-7-2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19,
 • έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση, για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1-3-2020 έως 31-7-2021,
 • εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1-3-2020 έως 31-7-2021,
 • έχουν εισπράξει αναγκαστικά μειωμένο μίσθωμα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1-3-2020 έως 31-7-2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19»,
 • ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, οποιοδήποτε διάστημα από 1-3-2020 έως 31-7-2021.
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram