Στα ύψη τα χρέη των νοικοκυριών
Σημαντικές πιέσεις εξακολουθούν να ασκούν στην ελληνική οικονομία το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος, οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το επενδυτικό κενό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, περισσότεροι από 4,2 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά 114,5 δισ. ευρώ στην ΑΑΔΕ, ενώ μέσα σε έναν χρόνο οι οφειλές αυξήθηκαν κατά περίπου 3,77 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μόλις ένα μικρό μέρος των συνολικών χρεών βρίσκεται σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, αυξάνονται και οι πολίτες με πολύ μικρές οφειλές, ακόμη και κάτω των 50 ευρώ.
Στα 52,5 δισ. ευρώ τα χρέη προς τα Ταμεία
Ανοδική πορεία καταγράφουν και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2026 διαμορφώθηκαν περίπου στα 52,5 δισ. ευρώ, έναντι 35 δισ. ευρώ το 2019.
Η μεγάλη πλειονότητα των οφειλετών έχει χρέη έως 30.000 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο έχουν ενταθεί και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Χαμηλά οι επενδύσεις σε σχέση με την ΕΕ
Προβληματισμό προκαλεί και η εικόνα των επενδύσεων. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου στο 16,9% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο 21,5%.
Η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε σημαντικό ετήσιο επενδυτικό κενό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Την ίδια στιγμή, ο υψηλότερος πληθωρισμός και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελούν πρόσθετους κινδύνους, καθώς η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εισάγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από όσα εξάγει.
Οι προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι απαιτούνται νέες παρεμβάσεις για τη διαχείριση των οφειλών και προτείνει, μεταξύ άλλων:
- νέα πάγια ρύθμιση έως 120 δόσεις για χρέη προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία,
- ενίσχυση και υποχρεωτικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις,
- μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας,
- παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια που έχουν περάσει σε funds.
Η πορεία του ιδιωτικού χρέους, των επενδύσεων και του εξωτερικού ισοζυγίου αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο της οικονομικής συζήτησης το επόμενο διάστημα.