Στα ύψη η παραοικονομία στην Ελλάδα – Πάνω και από την Κολομβία!

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής Έρευνας (CEPR), η παραοικονομία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 36% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ποσοστό που την κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ε.Ε., που ανέρχεται στο 15%.
Σύγκριση με άλλες χώρες:
- Ελλάδα: 36%
- Ιταλία: 31%
- Ισπανία & Πορτογαλία: 24%
- Λιθουανία, Λετονία, Βουλγαρία: 20%
- Γαλλία: 14%
- Γερμανία: 13%
- Αυστρία, Δανία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία: 6%-9%
- Βέλγιο: 5%
Η έκθεση επισημαίνει ότι από το 1999 έως το 2020, η παραοικονομία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4%, υπογραμμίζοντας τη χρόνια φύση του προβλήματος.
Η παραοικονομία περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η φοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία και οι μη καταγεγραμμένες συναλλαγές, οι οποίες περιορίζουν τα δημόσια έσοδα και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Η αντιμετώπιση της παραοικονομίας αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για την ελληνική οικονομία, απαιτώντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογική πολιτική και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Η μείωση της παραοικονομίας θα μπορούσε να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, να βελτιώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη.

- 10 λεπτά πριν Γιατί η Heineken αποζημιώνει τη Βεργίνα
- 12 λεπτά πριν Φωτιά στην Αττική: Τρία μέτωπα σήμερα στο λεκανοπέδιο
- 13 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 8ΓΔ/2026: Βγήκαν τα αποτελέσματα για θέσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Από αύριο (5/6) οι ενστάσεις
















