«Σπίτι μου»: Ποιοι δεν μπορούν να αγοράσουν ακόμα και αν πληρούν τα κριτήρια
Η νέα αλλαγή στο πρόγραμμα παροχής στεγαστικών δανείων σε νέους
Στις νέες οδηγίες που περιλαμβάνουν οι ερωταπαντήσεις για το νομοσχέδιο αναφορικά με τη νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εξειδικεύοντας τις δράσεις, αναφέρεται ρητά πως: «Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη».
Αυτή η «λεπτομέρεια» στόχο έχει, σύμφωνα με το υπουργείο, τη θωράκιση από ενδεχόμενη απόπειρα κατάχρησης του μέτρου.
Τα νέα μέτρα που έχουν προστεθεί, σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, αποσκοπούν στην επιτάχυνση υλοποίησης της δράσης.
Υπενθυμίζουμε πως:
– Τέθηκε ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι. Έτσι, αποτρέπεται το ενδεχόμενο αγοράς πολυτελών κατασκευών με το επιδοτούμενο δάνειο του προγράμματος.
– Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη.
– Διευκρινίζεται πως δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.
– Τίθεται οκτάμηνη προθεσμία (εξάμηνη αρχικά με δυνατότητα παράτασης δύο μηνών) από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Έτσι, προλαμβάνονται καθυστερήσεις που θα δέσμευαν τα δανειακά κεφάλαια εις βάρος άλλων δικαιούχων που έχουν κλείσει τη συμφωνία αγοράς του ακινήτου.
Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων και, πάντως, θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου, θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού.
Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90%) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80%.