Σπίτι μου 2: "Κλείδωσαν" οι αλλαγές στα επιτόκια - Πότε ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων
Οι διαφορές στο πρόγραμμα, οι δικαιούχοι - Βήμα βήμα η υποβολή της αίτησης
Το δεύτερο τρίμηνο του 2025, με πιθανότερο μήνα έναρξης τον Απρίλιο, αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Την Παρασκευή οι επίσημες ανακοινώσεις σύμφωνα με την Σοφία Ζαχαράκη. Αλλαγές στα επιτόκια, ποιοι οι δικαιούχοι.
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», θα έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το πρόγραμμα στοχεύει στη διευκόλυνση περισσότερων από 15.000 πολιτών έως 50 ετών, προκειμένου να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία, με σημαντική μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια που θα τους προσφερθούν.
Όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” επεκτείνεται ώστε να καλύψει και πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της γενιάς των σαραντάρηδων και πενηντάρηδων, οι οποίοι επηρεάστηκαν σημαντικά από την οικονομική κρίση και είχαν μείνει εκτός των προηγούμενων στεγαστικών προγραμμάτων.
Το νέο αυτό πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει τη στεγαστική αγορά, με δάνεια που θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας των ακινήτων και με διάρκεια αποπληρωμής που μπορεί να φτάσει τα 30 χρόνια. Παράλληλα, θα «τρέξει» και άλλο πρόγραμμα στο οποίο θα προσφέρονται άτοκα δάνεια έως 20.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.
Σπίτι μου 2: Μείωση 50% στα επιτόκια – Ποια τα χαρακτηριστικά του προγράμματος
Τα δάνεια του «Σπίτι μου 2» αναμένεται να χορηγηθούν με επιτόκια που θα κυμαίνονται γύρω στο 1,5%-1,8%. Αυτή η αλλαγή αποτελεί μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, όπου το επιτόκιο ήταν εξαιρετικά χαμηλό λόγω της επιδότησης από τη ΔΥΠΑ, η οποία κάλυπτε το 75% του δανείου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, το νέο επιτόκιο θα είναι κατά 50% χαμηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία ανέρχονται περίπου στο 3,87%, παρόλα αυτά με την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ενδέχεται να ξεκινήσει ήδη από την τρέχουσα εβδομάδα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί κοντά στο 1,7%-1,8%, ή και χαμηλότερα, ανάλογα με τους όρους των δανείων που θα προσφέρουν οι τράπεζες.
Το Σπίτι μου 2 θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Αύξηση ηλικιακού ορίου: Στο προηγούμενο πρόγραμμα δικαιούχοι ήταν πολίτες έως 39 ετών, ενώ πλέον θα ενταχθούν άτομα έως 50 ετών.
- Υψηλότερα εισοδηματικά όρια: Το εισοδηματικό όριο για τους άγαμους ανέρχεται στις 20.000 ευρώ, από 16.000 ευρώ που ήταν στον πρώτο κύκλο- Η χρηματοδότηση θα διαμορφώνεται έως το 90%.
- Επιτόκιο δανεισμού: Θα κινείται κάτω από τα όρια της αγοράς που ισχύουν σήμερα. Θα είναι επίσης διαφορετικό, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.
Δηλαδή, για παράδειγμα, οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο.
Έτος άδειας κατασκευής: Τα ακίνητα θα είναι παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει.
Σπίτι μου 2: Δικαιολογητικά που χρειάζονται – Βήμα βήμα η υποβολή της αίτησης
Οι δικαιούχοι για το “Σπίτι μου 2”, που πληρούν τα κριτήρια, επιλέγουν την τράπεζα που θα κάνουν την αίτηση και εκεί θα χρειαστούν:
- Ταυτότητα
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (που δεν έχει εκδοθεί νωρίτερα από 1 μήνα πριν την αίτηση).
- Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του τελευταίου φορολογικού έτους.
- Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου έτους.
- Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως.
Σπίτι μου 2: Τα κριτήρια πωλητή ακινήτου – Τι ισχύει στην περίπτωση ύπαρξης ήδη ενός ακινήτου
Ο πωλητής του ακινήτου απαγορεύεται να αποτελεί συγγενή (του αγοραστή ή του έτερου μέλους ζευγαριού), εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, Α’ ή Β βαθμού, ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.
Ενδεικτικά
- παππούδες/γιαγιάδες σε σχέση με εγγόνια
- αδέλφια σε σχέση μεταξύ τους
- γονείς σε σχέση με τέκνα
Η πιστοποίηση του βαθμού συγγένειας πραγματοποιείται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών (ή με σχετικό σύμφωνο συμβίωσης).
Τι γίνεται αν κάποιος έχει ήδη ένα ακίνητο
Στο «Σπίτι μου 1» και σε αντίθεση με το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, ίσχυε ότι «Για να κριθεί ο/η αιτών/αιτούσα για χορήγηση στεγαστικού δανείου, δικαιούχος του προγράμματος, ενώ διαθέτει ήδη ακίνητο, θα πρέπει το ακίνητο που διαθέτει να μην καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες.
Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα υφιστάμενο ακίνητο είναι κατάλληλο για τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντος/αιτούσης είναι:
α) Στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου, το υφιστάμενο ακίνητο να είναι έως 50 τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένων και κυοφορούμενων τέκνων κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης).
β) Επιπλέον, ο αιτών διαθέτει είτε πλήρη κυριότητα είτε επικαρπία σε ποσοστό συνιδιοκτησίας ανώτερο από 50% επί του ακινήτου του.
γ) Το ακίνητο που ήδη διαθέτει πρέπει να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του. Στην περίπτωση που ο τόπος εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Αττικής, το ακίνητο θεωρείται κατάλληλο εάν βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Αττικής.
Εάν το ακίνητο βρίσκεται σε νησί, πλην της Κρήτης, τότε κρίνεται κατάλληλο εάν συμφωνεί και με τον τόπο εργασίας στο ίδιο νησί. Το ακίνητο πρέπει να έχει χρήση κατοικίας. Τα ανωτέρω κριτήρια πρέπει να ισχύουν σωρευτικά.
Αν δεν πληρούνται τα κριτήρια αυτά, τότε ο αιτών/αιτούσα θεωρείται ότι δεν διαθέτει κατάλληλο για τις στεγαστικές του ανάγκες ακίνητο και επομένως δύναται να είναι δικαιούχος του προγράμματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: