ΣΟΚ στην Αχαΐα: Βρέφος 2 μηνών με μηνιγγίτιδα –
Συναγερμός στις Υγειονομικές Αρχές
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Αχαΐας μετά την επιβεβαίωση νέου κρούσματος μηνιγγίτιδας σε βρέφος μόλις δύο μηνών.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κλινική κατάσταση του βρέφους είναι σταθερή, ενώ οι ιατρικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για κεραυνοβόλο μορφή της νόσου. Αυτή τη στιγμή, το μωρό νοσηλεύεται υπό ιατρική παρακολούθηση στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου.
Παράλληλα, οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής έχουν θέσει σε εφαρμογή όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης χημειοπροφύλαξης στα μέλη της οικογένειας του βρέφους, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης.
Μηνιγγίτιδα: Τι ρέπει να γνωρίζουμε
Μηνιγγίτιδα ονομάζουμε τη φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των μεμβρανών που περιβάλλουν και προφυλάσσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Πρόκειται για μια βαριά λοίμωξη με υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα, που απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία. Τα μικρόβια (βακτήρια) είναι εκείνα που συνήθως προκαλούν τη μηνιγγίτιδα εξ ου και την ονομάζουμε μικροβιακή μηνιγγίτιδα.
Συνήθεις ύποπτοι που προκαλούν βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος τύπου b, ο στρεπτόκοκκος, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και άλλα.
Συμπτώματα μηνιγγίτιδας
Τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου είναι:
- υψηλός πυρετός
- πονοκέφαλος
- δυσκολία στην κάμψη του αυχένα
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- ναυτία
- έμετοι
- έντρομο βλέμμα
- φωτοφοβία
- υπνηλία ή έντονη ανησυχία και ευερεθιστότητα
- εξανθήματα (αυτό για πολλούς αποτελεί και ένα σωτήριο σύμπτωμα καθώς οι ιατροί αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει)
Πρόληψη κατά της μηνιγγίτιδας:
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προληφθεί η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα είναι ο εμβολιασμός. Μέχρι πρότινος το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β δεν καλυπτόταν στη χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά παιδιά και νεαροί ενήλικες να είναι ανεμβολίαστοι. Οι γιατροί συνιστούν τον εμβολιασμό στα βρέφη και η ένταξη του εμβολίου στα δωρεάν εμβόλια αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των παιδιάτρων.
Σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα ακολουθείται χορήγηση βραχέων σχημάτων αντιβιοτικών (όπως η χημειοπροφύλαξη) από το στόμα στα άτομα που ήλθαν σε στενή επαφή ώστε να εξαλειφθεί η φορεία του ρινοφάρυγγα.