Σκρέκας: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη
Το ερευνητικό πλοίο απλώνει καλώδια
Ξεκίνησαν σήμερα οι σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές», ανέφερε ο υπουργός.
Η σχετική NAVTEX, που εκδόθηκε τη Δευτέρα, προβλέπει ότι δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο «Nanco Swift» να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.
Ο ίδιος τόνισε ότι «το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης».
Οι έρευνες γίνονται από την κοινοπραξία ExxonMobil/Helleniq Energy που κατέχει τα δικαιώματα στην περιοχή.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ενθαρρυντικά, θα ακολουθήσει στο τέλος του 2026 ερευνητική γεώτρηση και από το 2027 η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των κητωδών που βρίσκονται στην περιοχή των ερευνών ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι εφαρμόζονται οι καλύτερες πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο και πως η περιβαλλοντική νομοθεσία της Ελλάδας είναι πολύ αυστηρή και θα τηρηθεί.
Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών
- 2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
- 2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
- 2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
- 2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου
Διαβάστε επίσης:
Οι περιοχές που ξεκινούν σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες
Το αυστηρό πλαίσιο για το περιβάλλον, όπως έχει γίνει γνωστό, θα περιλαμβάνει μέτρα όπως:
- Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
- Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
- Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
- Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
- Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
- Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
- Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
- Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η πρώτη γεώτρηση θα γίνει σε χρόνο ρεκόρ.
Επιδοτούμε και το φυσικό αέριο για να είναι πιο προσιτές οι τιμές
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς και στις επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν περάσει στα προϊόντα και στην ενέργεια. «Εμείς απορροφούμε έως το 90% της αύξησης στα νοικοκυριά, το 100% στα ευάλωτα νοικοκυριά (περίπου 500.000) και σε ένα μικρό βαθμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε ο υπουργός.
Μηχανισμός και για τους προμηθευτές ηλεκτρισμού
Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης των τιμών ο κ. Σκρέκας μίλησε για ατολμία της Ευρώπης να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις ή διαρθρωτικά μέτρα, ώστε να στηρίξει τους Ευρωπαίους πολίτες, σημειώνοντας ότι η μόνη μεταρρύθμιση που έχει υιοθετήσει η Ευρώπη είναι ο ελληνικός μηχανισμός παρακράτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στην πηγή.
Προανήγγειλε ότι σύντομα θα θεσμοθετηθεί αντίστοιχος μηχανισμός και για τους προμηθευτές ηλεκτρισμού.
«Έχουμε προχωρήσει σε ένα μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στις εταιρείες που παράγουν ρεύμα και έχουμε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουμε και σε ένα δεύτερο μηχανισμό προμήθειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι λαμβάνονται μέτρα για το φυσικό αέριο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επιδοτούμε και το φυσικό αέριο για να είναι πιο προσιτές οι τιμές».
Και όπως είπε σε άλλο σημείο, το φυσικό αέριο θα συμπληρώνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ πρόσθεσε ότι «το 46% της ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές».
Αναφορικά με το πετρέλαιο κίνησης δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν τα πράγματα ξεφύγουν, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, θα στηρίξει τους πολίτες.
Προανήγγειλε ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου θα δημοσιευθεί ο οδηγός προγράμματος για την επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, μαζί με μπαταρίες.
Στο πρόγραμμα που θα αρχίσει να τρέχει το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα επιδοτεί την εγκατάσταση μπαταριών με ποσοστό 60% και θα καλύψει 250.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Το να εγκαταστήσεις ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη αυτήν τη στιγμή αποσβαίνεται σε έξι χρόνια από μόνο του», συμπλήρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.