Σκέρτσος: Η Ελλάδα στην 11η θέση στην ανεργία των νέων στην ΕΕ

Με συγκεκριμένα στοιχεία απαντά στο ερώτημα αν η Ελλάδα παραμένει μια αφιλόξενη χώρα για τους νέους ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μέσα από δημόσια ανάρτησή του. Τα δεδομένα, που παραθέτει σκιαγραφούν μια εικόνα αισθητής βελτίωσης στην αγορά εργασίας, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως επισημαίνει, τον Ιούνιο του 2019 η χώρα βρισκόταν στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ανεργία των νέων. Τότε, σχεδόν τέσσερις στους δέκα νέους έως 25 ετών ήταν εκτός εργασίας, με το ποσοστό να φτάνει το 39,5%. Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος ανεργίας των νέων στην ΕΕ των 27 ανερχόταν στο 15,3%, γεγονός που ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος για την Ελλάδα.
Έξιμισι χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η εικόνα αλλάζει σημαντικά. Το 2025 κλείνει με τη χώρα να καταγράφει την 11η καλύτερη επίδοση στην ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας άνοδο 16 θέσεων στη σχετική κατάταξη. Την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 14,7%, το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα υποχωρεί στο 13%.
Ο υπουργός κάνει λόγο για «σύγκλιση στην πράξη», τονίζοντας ότι διαμορφώνεται πλέον μια αγορά εργασίας που προσφέρει περισσότερες επιλογές απασχόλησης στους νέους, αντί να τους ωθεί στη μετανάστευση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η πρόοδος αυτή δεν αρκεί από μόνη της.
Όπως σημειώνει, η ουσιαστική σύγκλιση θα επιτευχθεί όταν η χώρα προσεγγίσει και τα ευρωπαϊκά εισοδήματα, ώστε οι νέες θέσεις εργασίας να συνοδεύονται από καλύτερους μισθούς. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις που είχαν τεθεί πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023 για μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% και αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2025 διαμορφώθηκε στο 7,5%, ενώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 1.500 ευρώ, φτάνοντας τα 1.516 ευρώ μηνιαίως.
Κλείνοντας, ο υπουργός αναγνωρίζει ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα δεν προσέφερε επαρκείς προοπτικές στους νέους της. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η πορεία αυτή αλλάζει, με στόχο η χώρα να εξελιχθεί σε έναν τόπο όπου οι νεότερες γενιές θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
- 1 ώρα πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 2 ώρες πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 3 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια


















