Σήμερα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας

"Όχι στη καταπάτηση του ασύλου" λένε οι φοιτητές
Την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τα Πανεπιστήμια ζητάνε σύλλογοι και σωματεία

Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Γιάννενα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και καταστολής, του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως, καθώς και των προσφάτων γεγονότων στην Νομική Σχολή στο ΑΠΘ. Φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικά σωματεία καλούν σε πορεία στα Προπύλαια στις 12:30.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται φυσικά και για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, για την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και τις συνθήκες που επικρατούν στα πανεπιστήμια, με αφορμή και το περιστατικό πτώσης φοιτητή από το παράθυρο του 2ου ορόφου της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «ο Αριστοτέλης», προκήρυξε στάση εργασίας από τη 1μμ έως τις 3μμ προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο και επισήμανε σε ανακοίνωση του:

«Η συνεχής επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έχει ως στόχο το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων του. Θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του φοιτητικού και του ευρύτερου νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος. Αποτελεί κομμάτι του puzzle των μέτρων ολοκληρωτικής έμπνευσης, απαγόρευσης διαδηλώσεων, αστυνομοκρατίας και καταστολής, του νόμου Χατζηδάκη με την επίθεση στα σωματεία, την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, των συλλογικών τους διαδικασιών και την προσπάθεια ελέγχου τους από το κράτος και τους εργοδότες.

Με το δόγμα «νόμος και τάξη» επιδιώκει η κυβέρνηση να επιβάλλει βίαια την αντιδραστική πολιτική της και τσακίσει τις φοιτητικές και νεολαιίστικες διαμαρτυρίες και αντιστάσεις. Την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης και κάθε δημόσιου κοινωνικού αγαθού. Επιτίθενται με σφοδρότητα στην εκπαίδευση θέλοντας να σβήσουν κάθε αποτύπωμα του δημόσιου πανεπιστημίου και δημόσιου σχολείου που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες»

Την ίδια ώρα, σωματεία και σύλλογοι απαιτούν την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ και την συνολική κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, το τσάκισμα των μορφωτικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, η σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, η δραστική μείωση της χρηματοδότησης και η σύνδεση με την αξιολόγηση, η μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, αποτελεί εφαρμογή της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση της αγοράς, που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις» τονίζουν.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram