Σημαντικές εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα από αρχές Οκτωβρίου - Τι άλλαξε για τους εργαζόμενους
Το μέτρο βρίσκεται ήδη σε ισχύ
Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν τον ετήσιο πίνακα προσωπικού στην ΕΡΓΑΝΗ, όπου καταχωρίζουν όλα τα στοιχεία που νομίμως προβλέπονται για τους εργαζομένους που απασχολούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Η προθεσμία υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας από όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες της χώρας (που εντάσσονται στη δεύτερη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας) και για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.
Μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζεται το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.
Ο μηχανισμός οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ παρακολουθεί τον προγραμματισμό του ωραρίου, τις δηλωθείσες υπερωρίες και τη χορήγηση αδειών σε ενιαία, δομημένη μορφή, με δυνατότητα επεξεργασίας και προβολής του προγραμματισμένου ωραρίου απασχόλησης ανά ημέρα σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.
Το ψηφιακό ημερολόγιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο μέσα από την εφαρμογή myErgani mobileapp, καθώς και μέσα από το myErgani web portal για την ενημέρωση των εργαζομένων (https://myErgani. gov.gr).
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα, η τήρηση του ωραρίου, η πληρωμή των υπερωριών, η αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας» συμβάλλουν στην αποκατάσταση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, ενώ διασφαλίζουν παράλληλα τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος και του προϋπολογισμού.
Πέραν τούτου, η ψηφιακή κάρτα εισάγει δύο σημαντικές δικλίδες ασφαλείας που διευκολύνουν τους ελέγχους του ΣΕΠΕ, καθιστώντας τους αυτόματους και αντικειμενικούς.
- Πρώτον, η έναρξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Το ίδιο και η λήξη του ωραρίου.
- Δεύτερον, ο ελεγκτής θα γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί.
Εργαζόμενοι που βρίσκονται στον χώρο εργασίας, ενώ έχει γνωστοποιηθεί η αποχώρησή τους ή δεν έχει δηλωθεί η έλευσή τους θα εντοπίζονται άμεσα και εύκολα από τους ελεγκτές.
Έτσι, θα αντιμετωπιστεί π.χ. το φαινόμενο ένας εργαζόμενος να έχει δηλωθεί για 4ωρο ενώ δουλεύει 8ωρο. Μπαίνουν οι βάσεις για να τερματιστεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αξιοποιούν τις καταγραφές της ψηφιακής κάρτας εργασίας για να αποδεικνύουν την απασχόλησή τους και στα δικαστήρια. Θα έχουν μάλιστα και το δικαίωμα να εκδίδουν διαταγή πληρωμής με βάση τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αφού αυτή θα παρέχει πλήρη απόδειξη για τον χρόνο που πραγματικά απασχολήθηκαν.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι σε πλήρη εφαρμογή από τον περασμένο Ιούλιο στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ-μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της περιόδου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, (δηλαδή το ποσοστό των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την κάρτα), είναι 94,74%.
Ειδικότερα:
Την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν 111.220 εργαζόμενοι στους δύο κλάδους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 94,74% του συνόλου των υπόχρεων εργαζομένων, οι οποίοι είναι 117.390 (121.313 απασχολούμενοι μείον 3.923, που κατέχουν θέσεις ευθύνης, οι οποίοι εξαιρούνται από την Ψηφιακή Κάρτα).
Το ποσοστό εφαρμογής στα σούπερ-μάρκετ είναι 95,93%, καθώς την Κάρτα χρησιμοποιούν 84.622 εργαζόμενοι σε σύνολο 88.209 (89.107 μείον 898 εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης). Σε πέντε αλυσίδες το ποσοστό φθάνει στο 100%.
Στις τράπεζες την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν 26.598 εργαζόμενοι σε σύνολο 29.181 (32.206 μείον 3.025 που κατέχουν θέσεις ευθύνης), δηλαδή ποσοστό 91,15%. Σε 14 πιστωτικά ιδρύματα το ποσοστό εφαρμογής είναι 100%.
«Το γεγονός ότι το ποσοστό εφαρμογής δεν έχει φθάσει ακόμη στο 100% οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή, ιδιαίτερα στις τράπεζες, συστήματος εξ αποστάσεως εργασίας/τηλεργασίας, στην εφαρμογή σχημάτων εθελουσίας εξόδου, (για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία ενημέρωσης του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ως προς τις λύσεις των αντίστοιχων συμβάσεων εργασίας), σε περιπτώσεις μακροχρόνιων αδειών, καθώς και στο γεγονός ότι ελάχιστες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην εφαρμογή του μέτρου», διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Παράλληλα, το υπουργείο ειδοποιεί ιδιαίτερα τις λίγες επιχειρήσεις που δεν έχουν προσαρμοστεί, ότι, από 1ης Οκτωβρίου, θα υπάρξουν έλεγχοι για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στη σχετική υπουργική απόφαση.