Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά από εντολή Νετανιάχου

Ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στην πόλη της Γάζας, λίγη ώρα αφότου το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης έδωσε εντολή για «άμεσες και ισχυρές επιχειρήσεις» στη Λωρίδα, κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε πολλαπλά πλήγματα σε διάφορα σημεία της Γάζας. Αναφορές κάνουν λόγο για χτυπήματα κοντά στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, πίσω από ένα από τα κύρια κτίρια του συγκροτήματος που είχε πρόσφατα ανακαινιστεί.
Η επίθεση προκάλεσε πανικό και αναστάτωση μεταξύ ασθενών και ιατρικού προσωπικού, ενώ δημοσιογράφοι στην περιοχή μετέδωσαν ότι ο ουρανός της Γάζας φωτίστηκε από εκρήξεις και έντονη αεροπορική δραστηριότητα.
Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας ανέφερε τουλάχιστον τρεις αεροπορικές επιδρομές, πληροφορία που επιβεβαιώνουν και οι Times of Israel.
«Η κατοχή βομβαρδίζει τώρα τη Γάζα με τουλάχιστον τρεις αεροπορικές επιδρομές, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας», δήλωσε στο AFP ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας υπό διοίκηση της Χαμάς.
Μάρτυρες ανέφεραν πως άκουσαν αλλεπάλληλες εκρήξεις στην πόλη.
Παρά την ισραηλινή επίθεση, η Χαμάς διαβεβαιώνει ότι παραμένει δεσμευμένη στην εκεχειρία.
Ο Σουχάιλ αλ-Χίντι, μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στη Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Χαμάς αντιμετωπίζει «σημαντικές δυσκολίες» στην ανάκτηση των σορών των Ισραηλινών αιχμαλώτων και επανέλαβε το αίτημά της για την είσοδο σωστικών συνεργείων στις λεγόμενες «κόκκινες ζώνες», κάτι που –όπως είπε– το Ισραήλ αρνήθηκε.
«Η Αντίσταση δεν έχει κανένα συμφέρον να αποκρύψει ή να καθυστερήσει την παράδοση οποιασδήποτε σορού αιχμαλώτου. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη συμφωνία», τόνισε, επιρρίπτοντας την ευθύνη για οποιαδήποτε καθυστέρηση στο Ισραήλ.
Κάλεσε μάλιστα τις χώρες-μεσολαβητές να παρέμβουν για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Κατζ: «Η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα»
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίζραελ Κατζ, δήλωσε ότι η Χαμάς «θα πληρώσει ακριβά» για τις επιθέσεις της κατά στρατιωτών των IDF, κατηγορώντας την οργάνωση για ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας.
«Η επίθεση εναντίον στρατιωτών των IDF στη Γάζα αποτελεί υπέρβαση μιας κόκκινης γραμμής. Ο στρατός θα απαντήσει με μεγάλη δύναμη.
Η Χαμάς θα πληρώσει για αυτή την πράξη και για την παραβίαση της συμφωνίας που αφορά την επιστροφή των πεσόντων ομήρων», σημείωσε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένταση μετά την κατάπαυση του πυρός. Την περασμένη εβδομάδα, οι IDF είχαν πραγματοποιήσει νέες επιδρομές στη Ράφα, μετά τον θάνατο δύο στρατιωτών, γεγονός για το οποίο η Χαμάς είχε αρνηθεί κάθε ευθύνη.
Εντολή για «ισχυρές επιθέσεις»
Ο Νετανιάχου έδωσε την εντολή για τις νέες επιθέσεις έπειτα από έκτακτες διαβουλεύσεις για την ασφάλεια, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι άνοιξε πυρ κατά ισραηλινών δυνάμεων στη νότια Γάζα και ότι παρέδωσε λείψανα ομήρου τα οποία είχαν ήδη εντοπιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις πριν από δύο χρόνια.
Ισραηλινά μέσα, όπως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan, μετέδωσαν ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται σε επικοινωνία με Αμερικανούς αξιωματούχους για τον συντονισμό των κινήσεων, ενώ εξετάζεται η επέκταση των περιοχών υπό ισραηλινό έλεγχο στη Γάζα.
13 σοροί ομήρων στη Γάζα
Σύμφωνα με πηγές στη Γάζα, παραμένουν εκεί 13 σοροί ομήρων. Η Χαμάς είχε γνωστοποιήσει ότι είχε εντοπίσει άλλη μία σορό που θα παρέδιδε το βράδυ, ωστόσο μετά τις νέες επιθέσεις ανακοίνωσε την αναβολή της παράδοσης, επικαλούμενη τις «παραβιάσεις του Ισραήλ».
- 18 λεπτά πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 1 ώρα πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 2 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια


















