Σεισμός στην Ήπειρο: Ζημιές σε περισσότερα από 140 κτίρια

Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 8 Μαρτίου στην Ήπειρο άφησε πίσω του εκτεταμένες ζημιές σε δεκάδες οικισμούς, με τα πρώτα στοιχεία των αυτοψιών να δείχνουν ότι το μέγεθος των καταστροφών είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι έλεγχοι των μηχανικών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η αγωνία των κατοίκων παραμένει έντονη λόγω της συνεχιζόμενης μετασεισμικής δραστηριότητας.
Πάνω από 140 κτίρια με ζημιές
Σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost, από τους μέχρι τώρα ελέγχους έχουν καταγραφεί ζημιές σε περισσότερα από 140 κτίρια.
Οι περισσότερες ζημιές αφορούν κατοικίες, ωστόσο προβλήματα έχουν εντοπιστεί και σε Ιερούς Ναούς καθώς και σε σχολικά κτίρια της περιοχής, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως από συλλόγους, καθώς εδώ και χρόνια δεν λειτουργούν ως σχολεία.

Χωριά με εκτεταμένες καταστροφές
Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει καταγραφεί κυρίως σε παλιά πέτρινα σπίτια, πολλά από τα οποία εκτιμάται ότι θα χαρακτηριστούν επίσημα μη κατοικήσιμα μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων.
Τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο είναι:
Ψήνα: Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς περισσότερα από τα μισά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην κεντρική εκκλησία του χωριού.
Σενίκο: Σοβαρές φθορές καταγράφονται σε όλους τους οικισμούς της περιοχής.
Άγιος Νικόλαος, Κερασέα, Πολύγυρος και Δραγοψά: Οι μηχανικοί εντοπίζουν ρωγμές και στατικά προβλήματα σε δεκάδες κτίσματα.

Συνδρομή από το ΤΕΕ Ηπείρου
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από τα κλιμάκια του Δήμου Δωδώνης, ενώ από τη Δευτέρα στο έργο συμμετέχουν και μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήματος Ηπείρου.
Η παρουσία εξειδικευμένων τεχνικών θεωρείται κρίσιμη για την τελική αξιολόγηση της κατάστασης των κτιρίων, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένας κάτοικος δεν θα παραμείνει σε επικίνδυνη κατοικία.
Την ίδια ώρα, οι αρχές προετοιμάζονται για τη μακρά διαδικασία καταγραφής ζημιών, αποζημιώσεων και αποκατάστασης.
Επιφυλακή στα Ιωάννινα
Στα Ιωάννινα, ο Δήμος ανακοίνωσε ότι το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας τέθηκε από την πρώτη στιγμή σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι σε σχολεία και δημοτικά κτίρια από μηχανικούς του Δήμου Ιωαννιτών και του ΤΕΕ Ηπείρου, ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση των υποδομών.
Ο Δήμος διευκρινίζει ότι μόνο αν εντοπιστούν σοβαρές ζημιές ή δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για τη λειτουργία των σχολείων, διαφορετικά τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Ταυτόχρονα, έχει κατατεθεί αίτημα προς την Πολιτεία για την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες σε περίπτωση που χρειαστούν παρεμβάσεις.
Για την εξυπηρέτηση των πολιτών έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα καταγραφής ζημιών, ενώ οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν μέσω τηλεφώνου και email που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Δήμο.

Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας.
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, δήλωσε ότι το φαινόμενο φαίνεται να οδηγείται προς εκτόνωση.
«Η μετασεισμική δραστηριότητα δείχνει ότι είμαστε σε εκτόνωση. Με βάση το παρελθόν μπορεί να έχει μια σχετικά μακρά χρονική διάρκεια, αλλά με σεισμούς μικρής κλίμακας, πολλές φορές μάλιστα δεν θα είναι καν αισθητοί. Ήδη έχουν καταγραφεί δεκάδες μικροί σεισμοί και όλα δείχνουν ότι βαίνουμε προς εκτόνωση. Λογικά ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός».
- 18 λεπτά πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 1 ώρα πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 2 ώρες πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
















