Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε το σύστημα καμερών τεχνητής νοημοσύνης που καταγράφει τροχονομικές παραβάσεις και αποστέλλει ηλεκτρονικά τις κλήσεις στους οδηγούς.
Πού έχουν τοποθετηθεί
Οι πρώτες κάμερες έχουν εγκατασταθεί σε οκτώ κομβικά σημεία της Αττικής, παρακολουθώντας σε 24ωρη βάση τη συμπεριφορά των οδηγών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σημεία στη Λεωφόρο Συγγρού, στη Μεσογείων, στη Βουλιαγμένης και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δύο επιπλέον τοποθεσίες δεν έχουν ανακοινωθεί.
Τι καταγράφουν
Τα συστήματα μπορούν να εντοπίζουν αυτόματα:
- παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
- υπερβολική ταχύτητα
- χρήση κινητού κατά την οδήγηση
- μη χρήση ζώνης ή κράνους
- παραβάσεις σε λεωφορειολωρίδες
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πολλές παραβάσεις αφορούν οδηγούς δικύκλων που δεν φορούν κράνος.
Πώς φτάνουν τα πρόστιμα
Οι παραβάσεις αποστέλλονται πλέον ηλεκτρονικά στους πολίτες μέσω:
- της Θυρίδας Πολίτη στο gov.gr
- της εφαρμογής Gov.gr Wallet
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 130 παραβάσεις, με τις πιο συχνές να είναι η παραβίαση κόκκινου και η μη χρήση κράνους.
Στόχος η πρόληψη
Η λειτουργία των καμερών στοχεύει τόσο στην επιβολή κυρώσεων όσο και στην αποτροπή επικίνδυνης οδήγησης, λειτουργώντας ως ένας «ψηφιακός τροχονόμος» στους δρόμους.
Επέκταση του συστήματος
Το επόμενο διάστημα προβλέπεται σημαντική ενίσχυση του δικτύου, με περίπου 1.000 κάμερες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων.
Προειδοποίηση για απάτες
Οι Αρχές εφιστούν την προσοχή των πολιτών για πιθανές απάτες τύπου phishing, διευκρινίζοντας ότι δεν αποστέλλονται σύνδεσμοι μέσω email ή μηνυμάτων. Οι κλήσεις εμφανίζονται αποκλειστικά στη θυρίδα του χρήστη στο gov.gr.